1 млрд. лв. е прогнозираният бюджетен излишък за април

4748
1 млрд. лв. е прогнозираният бюджетен излишък за април
Снимка: БГНЕС

Излишък в размер на около 1 млрд. лв. за април очаква Министерството на финансите (МФ) на база на предварителни данни и оценки за салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа.

Това е най-големият излишък за първите четири месеца на годината от 2008 г. насам. За сравнение салдото към април 2014 г. е дефицит в размер на 864,5 млн. лв. Това означава, че съпоставено с първите четири месеца на предходната година бюджетната позиция се подобрява с 1 870,5 млн. лв. или 2,3% от БВП, съобщават от МФ.

МФ очаква излишък от 601 млн. лв. по консолидираната фискална програма към края на месеца

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма към 31.08.2015 г. да бъде излишък в р...

За сравнение по данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет към края на март 2015 г. се отчита излишък в размер на 257,1 млн. лв. Той се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 156,2 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 100,9 млн. лева.

По-високите приходи продължават да бъдат основния фактор за прогнозираното подобрение на бюджетното салдо през април. Освен ръста при данъчните приходи следва специално внимание да се отдели и на възстановените суми от ЕК в частта на помощите. Само за месец април ЕК е възстановила на България 666,9 млн. лв. по Оперативните програми и фондовете на ЕС, които представляват основно възстановени от ЕК разходи, извършени в края на 2014 одина. Това се отразява и в превишение на приходите над разходите по сметките за европейски средства към април. Следва обаче да обърнем внимание, че в голяма степен положителният ефект върху бюджетното салдо от тези постъпления от предходната година ще компенсира очакваното влошаване от разходите по сметките за европейски средства в края на 2015 г., които ефективно ще бъдат възстановени през 2016 г. и няма да постъпят по бюджета за настоящата година, констатират от Министерството на финансите.

Основните параметри по КФП на база предварителни данни и оценки може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика