9 банки искат да кредитират БЕХ при втората процедура по пряко договаряне

4821
9 банки искат да кредитират БЕХ при втората процедура по пряко договаряне
Снимка: iStock/Guliver

Девет банки са потвърдили участие в преговори за пряко договаряне, които да осигурят ресурса, който Българският енергиен холдинг (БЕХ) търси, за да се разплати с двете американски централи. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на форум за реформите в енергетиката, предаде БГНЕС.

Това е втора процедура, до която се стигна, след като кредитните институции, участващи в първата, поискаха държавна гаранция.  Петкова обясни, че това е нещо, което няма как да бъде осигурено. Това е наложило прекратяване на процедурата, тъй като офертите не са отговаряли на критериите на възложителя, добави енергийният министър.

Теменужка Петкова: Цената на тока ще е такава, каквато я определи пазара

Преди да стигнем до отговор на въпроса дали ще се вдигне цената на тока, на първо място трябва да бъде ясно, че на практика пълната либ...

България иска кредит за БЕХ в размер на до 650 млн. лв. Парите са необходими, за да може Националната електрическа компания (НЕК) да се издължи на двете американски централи от комплекса "Марица-изток" и да влезе в сила споразумението, което би намалило цените, по които ТЕЦ-овете продават тока си. Просрочените задължения на НЕК към двата ТЕЦ-а са в размер на 850 млн. лева.

За процедурата на пряко договаряне с банките, които са сред топ 25 на банките по света, БЕХ е отправил питане и до този момент са потвърдени девет заявления. В момента се изготвя график, по който ще вървят преговорите с всяка от тези банки. 

"Ако преговорите бъдат успешни, ще се отпуши и в системата ще влезе свеж ресурс. От тези близо 950 млн. лв., 325 млн. лв. ще отидат в българските мини, тъй като двете централи дължат на мините общо 325 млн. лв. и това е жизнено важно за нас", заяви Петкова. В момента се съставя графикът и тези девет банки са потвърдили и са подписали т.нар. споразумение за конфиденциалност относно водените преговори и от тях се очаква вече оферта и конкретни преговори, които ще бъдат с всяка една от тези банки.

За това дали се говори отново за държавна гаранция, Петкова посочи, че тази тема с тях вече е уточнена и не се очаква да предявят такива претенции, но относно лихвите, всичко е въпрос на преговори. "От БЕХ работна група води тези преговори. Сумата остава до 650 млн. евро", потвърди тя.

От парламентарната трибуна в края на ноември Теменука Петкова обясни, че съгласно клаузите за поверителност трябва да има писмено съгласие и от американските централи, за да бъде разкрита цената, на която НЕК изкупува произведеното електричество от двата ТЕЦ-а. 

България има два плана за действие при газова криза

Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведени в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България. Това ...

"Съгласно чл. 58, § 3 от Договора за функциониране на Европейския съюз, България е следвало да уведоми Комисията за държавна помощ и да предостави всички дългосрочни договори към датата на присъединяване на България към Европейския съюз – 1 януари 2007 г. Такова уведомяване не е извършено", каза тогава енергийният министър.

Във връзка с мините, Петкова подчерта, че забавянето на техните плащания се отразява зле на всички. "Мините без този ресурс не могат да извършват инвестиционни разходи и това пречи на целия процес. От друга страна те имат задължения към доставчици и бюджета, които не могат да погасяват редовно и това създава тази междуфирмена задлъжнялост в системата", каза енергийният министър.

Мините на този етап имат оптимален вариант с финансов ресурс, за да могат да функционират нормално, но, според министъра, ако преговорите приключат успешно, ще бъде най-добрият вариант. Петкова посочи също, че Световната банка горещо препоръчва целият процес по пълна либерализация на пазара да се случи плавно и да има един преходен период, в който да стане плавен преходът за битовите потребители към регулирания пазар. Това, според нея, цели да не се доведе до сътресение на битовите потребители и освен това трябва да се намеси Министерство на труда и социалната политика с модел, който да защити енергийно бедните. Процесът ще върви плавно, за да бъдат предпазени потребителите, увери тя.

За това дали ще има краен срок, в който всички битови потребители ще трябва да излязат на свободния пазар, Петкова поясни, че такъв срок няма и това трябва да стане плавно. Докладът на Световната банка вече е получен и от днес се водят разговори с експертите от банката за модела, който да бъде избран за либерализиране.

Във връзка с АЕЦ “Белене” има много и различни варианти за действие, но докато има арбитраж, най-добре е да не се коментира нищо, посочи Петкова. В момента се чака решението на арбитража и до средата на 2016 г. то трябва да излезе.

12 от най-големите банки в света искат да кредитират БЕХ

Дванаседет от най-големите банки в света са изявили желание да кредитират Българския енергиен холдинг (БЕХ) за разплащане на дълговете ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика