БХК подложен на данъчна проверка за пръв път от създаването си

21780
БХК подложен на данъчна проверка за пръв път от създаването си
Снимка: БГНЕС

НАП назначи данъчна проверка на Българския хелзинкски комитет. За това съобщиха от самата организация днес. Това е първата данъчна провека на БХК от основаването й през 1992 г.

Организацията напомня, че през октомври 2013 г. политическа партия ВМРО-БНД информира, че ще подаде сигнал до главния прокурор за "оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО, Ангел Джамбазки, и на цялата партия от страна на БХК", както и сигнал до НАП с "искане да се провери кой финансира БХК", съобщава КРОСС.

Данъчните проверяват четирима министри от служебния кабинет и един от кабинета „Борисов”

Четирима министри от служебния кабинет на Марин Райков, както и бившия образователен министър Сергей Игнатов от екипа на Бойко Борисов,...

ВМРО-БНД отправи тези закани, след като на 4 октомври БХК публично сезира главния прокурор относно деяния на представители на ВМРО-БНД и други формации. Няколко часа след сигнала на БХК Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Ангел Джамбазки и "други, засега неизвестни лица". Производството е висящо.

"В публичната си реакция тогава заявихме: "БХК не вярва българските данъчни органи да започнат репресивни действия против организацията - каквато би била по същество една извънпланова проверка по искане на ВМРО-БНД. Организацията винаги е била готова да представи пълна информация за източниците на своето финансиране пред българското общество. В действителност, нашите донори и финансови отчети от години са публични и достъпни на сайта на организацията", казват от БХК.

Още по темата прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика