Близо 1 млрд. загуба на НЕК за година

5024
Близо 1 млрд. загуба на НЕК за година
Снимка: БГНЕС

47 млн. лв. загуба отчита НЕК от продажбите на ток на регулирания пазар.

Причината е, че компанията продава всеки мегаватчас енергия по регулирана цена, която е с близо 60 лв. по-ниска от покупната. Сумата е натрупана за 12 месеца – от 1 юли 2014 г. до края на юни 2015 г., показва отчетът на дружеството за второто тримесечие. Благодарение на печалбата, загубата от продажбите като цяло се намалява до 825 млн. лв., съобщи Монитор.

Като в сметката се включат и одобрените на НЕК от КЕВР компенсации за минали години, отрицателният финансов резултат за последната година е 515 млн. лв. От тях 338,7 млн. лв. са натрупани от юли до декември 2014 г., а останалите – 176,7 млн. лв. - от януари до юни тази година.

От НЕК отбелязват, че загубата за първите шест месеца на 2015 г. е формирана изцяло през второто тримесечие. НЕК отчитат още отрицателен оборотен капитал от малко над 1 млрд. лв. - сума, която би следвало да разплати на производителите на еленергия.

Продажбите на ток към края на юни са скочили с 6,4% годишно. Те обаче се дължат почти изцяло на ръста при свободния пазар – с 33 на сто. Благодарение на влажната година и по-високото с 80% производство на собствените ВЕЦ-ове НЕК е закупила с 5,5% по-малко ток за този период. Това обаче не е успяло да облекчи особено финансите й, тъй като е трябвало да плати за 15% по-голямо производство на зелен ток, става ясно от отчета й.

От отчета на НЕК става ясно още, че законовите поправки от март, с които беше решено да се изкупува само високоефективната енергия от топлофикациите и от заводските централи, дават резултати. Тяхното производство е намаляло с 30 на сто на годишна база, като само за заводските централи спадът е с почти 50%.От НЕК отбелязват, че ВЕИ, заедно с топлофикациите и заводските централи формират 54% от разходите й за покупки на ток. В същото време количеството от тях е едва 33% от закупеното. Това, в комбинация с 67-процентния спад на покупки от най-евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй", са причина за това разходите да не са намалени, обясняват от електрическата компания.

Правителството предприема спешни мерки за дефицита на НЕК

В спешен порядък правителството предприе мерки за стабилизиране на енергийната система. Целта е да се редуцира текущият дефицит в Нацио...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика