Близо 42% ръст на българския износ през първите осем месеца на годината

1756
Близо 42% ръст на българския износ през първите осем месеца на годината
Снимка: iStock

Българският износ нараства с 41.6% на годишна база до 62.1 млрд. лева през първите осем месеца на тази година, сочат данните на Националния статистически институт.

Конкретно през месец август от страната ни са изнесени стоки на обща стойност 7.87 млрд. лева,което представлява увеличение от 40.5% спрямо същия месец на миналата година.

В същото време обаче, вносът на стоки у нас нараства с по-бързи темпове от износа, което води до отрицателно външнотърговско салдо.

В периода януари – август в България са внесени стоки на стойност 70.2 млрд. лева, което представлява ръст от 45.3% на годишна база. Конкретно през август вносът нараства с 37.2% на годишна база до 8.57 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - август 2022 г. и е на стойност 8.05 млрд. лева.

През август 2022 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) също е отрицателно и е на стойност 704.9 млн. лева.

Отрицателното търговско салдо на България се дължи на търговията с трети страни (тези извън ЕС) и по-конкретно на сериозен търговски дефицит с Русия.

Търговия с трети страни

През периода януари - август 2022 г. износът на стоки от България за трети страни се увеличава с 35.8% в сравнение със същия период на 2021 г. и е на стойност 20.479 млрд. лева. млн. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Украйна, Съединените американски щати, Република Северна Македония, Обединеното кралство и Китай, които формират 50.2% от износа за трети страни.

Конкретно през август 2022 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 30.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.707 млрд. лева.

През периода януари - август 2022 г. при износа на стоки от България за трети страни, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2021 г. е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (203.3%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (123.1%). Спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (11.7%).

В същото време обаче, вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - август 2022 г. се увеличава с 63.1% в сравнение със същия период на 2021 г. и е на стойност 31.495 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

Износът нараства с близо 42%, но търговското салдо остава отрицателно

Българският износ нараства значително през тази година, но страната ни остава с отрицателно външнотърговско салдо. Основна причина за о...

Конкретно през август 2022 г. вносът на стоки в България от трети страни нараства с 36.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3.799 млрд. лева.

При вноса на стоки от трети страни, през периода януари - август 2022 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на 2021 г. е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (378.7%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (126.5%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - август 2022 г. е отрицателно и е в размер на 11.016 млрд. лева.

През август 2022 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни също е отрицателно и е на стойност 1.092 млрд. лева.

България отчита най-висок дефицит при търговията с Русия за периода януари – август – отрицателно търговско салдо в размер на 7.5 млрд. лева. То се формира от износ на стоки за Русия на обща стойност 570.6 млн. лева и внос на стоки за 8.07 млрд. лева за периода.

Може ли България да се изхранва без внос?

Може ли България да се изхранва без внос на хранителни продукти? Това е въпрос вълнуващ мнозина, особено след като войната Украйна дове...

Търговия със страните от ЕС

Традиционно детайлните данни за търговията на България със страните от Европейския съюз биват публикувани с месец закъснение.

През периода януари - юли 2022 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 44.4% спрямо същия период на 2021 г. и е в размер на 36.518 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Испания, които формират 67.4% от износа за държавите - членки на ЕС.

Конкретно през юли 2022 г. износът за ЕС нараства с 43.2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 5.484 млрд. лева.

През периода януари - юли 2022 г. при износа на стоки от България за ЕС най-голям ръст в сравнение със същия период на 2021 г. е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (301.9%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (171.3%). Спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (15.4%).

Кой американски щат внася най-много стоки от България?

Американският щат Калифорния има най-развити търговски взаимоотношения с България, както по отношение на вноса на стоки, така и при изн...

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - юли 2022 г. се увеличава с 32.9% спрямо същия период на 2021 г. и е на стойност 33.948 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

През юли 2022 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 31.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 5.189 млрд. лева.

При вноса на стоки от ЕС, през периода януари - юли 2022 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на предходната година е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (179.6%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС през периода януари - юли 2022 г. е положително и е на стойност 2.570 млрд. лева .

Най-висок положителен резултат България отчита при търговията си с Германия – положително салдо в размер на 1.4 млрд. лева. То се формира от износ за 7.8 млрд. лева и внос в размер на 6.39 млрд. лева за периода януари-юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика