БНБ отново се извади от уравнението по проблема "КТБ"

17586
БНБ отново се извади от уравнението по проблема "КТБ"

Докато даваше обяснения на искането на спечелилата изборите партия за ГЕРБ за назначаване на международен консултант, който да предложи начини за преструктуриране на КТБ, БНБ отново се вкара сама в обяснителен и оправдателен режим. От позицията, публикувана на сайта на Централната банка, разбираме, че преструктурирането на КТБ може да се случи само със законови промени.

Ето какво обясняват още БНБ:

Калоян Паргов: Подкрепям одържавяване на КТБ и го считам за най-добрия вариант

Две са възможните решения и два са пътищата, по които може да се развие казуса "КТБ". Това заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов в е...

Още през месец юли Българската народна банка (БНБ) е назначила международни консултанти във връзка с осъществяване на надзорните й функции по силата на Закона за кредитните институции. Това се посочва от Централната банка по повод искането на ГЕРБ за назначаването на международен консултант, който на базата на данните за състоянието на Корпоративна търговска банка ("КТБ" АД) да предложи начините за преструктуриране на финансовата институция.

Припомня се, че и в момента в „КТБ” АД се извършва цялостна оценка на качеството на активите. Тя трябва да бъде осъществена в срок до 20.10.2014 г., от три независими одиторски компании: „АФА“ ООД , „Делойт одит“ ООД и „Ърнст и Янг" ООД. Последните две са сред четирите най-добри международни компании, които участваха в проведената през тази година в еврозоната оценка на качеството на активите на 128-те най-големи банкови групи, припомнят от БНБ.

От там припомнят, че са единствено отговорни за избора на консултанти единствено и само по отношение на оценката на качеството на активите и произтичащото от нея отражение върху оценката на капиталовата адекватност на КТБ, като в тази посока са предприети своевременно необходимите действия.

Що се отнася до възможните начини на преструктуриране на КТБ и изобщо на банки, дефинирани като проблемни, следва да се има предвид, че различните инструменти за преструктуриране, както и условията за прилагането им, са добре известни и детайлно разписани в Директива 2014/59/ЕС за създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, чието въвеждане в българското законодателство предстои до края на 2014 г. В тази връзка, ако се наложи преструктуриране на КТБ, то може да бъде извършено само след приемането на съответни законодателни промени, регламентиращи реда и условията за това, доколкото инструментите за преструктуриране и тяхното прилагане не са уредени към настоящия момент в българското законодателство.

Муравей Радев: Помнете ми думата, дупката в КТБ ще е под 1 млрд. лева

Факт е, че една група хора и институции искаха да фалират КТБ. Едната част от тези хора печели, защото се обезценяват активите на банка...

В случай че планът за преструктуриране изисква и държавна помощ, следва да се има предвид, че министърът на финансите е националният орган, съгласно Закона за държавните помощи, който осъществява наблюдението, координацията и взаимодействието с Европейската комисия в областта на държавните помощи. Такъв план следва да бъде подготвен с водещата роля на Министерството на финансите в съответствие с правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз. В случай че правителството се нуждае от консултант за тази дейност, то може да наеме такъв, обясняват от БНБ.

В тази насока е проведена и съответната кореспонденция с Министерството на финансите. Нееднократно сме заявявали, че БНБ ще продължи да подпомага министерството с експертния си потенциал в рамките на своите компетенции и правомощия при подготовката и разработването на планове за преструктуриране, свързани с прилагането на схеми за държавна помощ в банковия сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика