Брюксел ни отпуска 425 млн. лева за туризъм

8694
Брюксел ни отпуска 425 млн. лева за туризъм

България ще получи 425 млн. лв. за развитие на регионалния туризъм и реклама на сектора от Брюксел, ако бъде одобрена финансовата рамка на ОП "Регионално развитие". Това стана ясно от презентацията на строителния министър Лиляна Павлова на конференцията "Лицето на твоя град".

Общо 4,730 млрд. лв. е сумата, за която се бори регионалното министерство, а дали ще я получи ще стане ясно през март, когато се реши каква ще е финансовата рамка на европомощта. Най-голяма част от средствата са предвидени за градско развитие - близо 62% от сумата.

3 български града сред 100-те най-посещавани в света

Три български града са сред 100-те най-посещавани в света през 2011 г., според класация на "Евромонитор интернешънъл". Бургас е класира...

До юни 67-те най-големи града у нас, които единствени ще могат да изпълняват проекти по ОПРР, ще трябва да изготвят интергрираните си планове за градско развитие и списъка на проектите, които ще изпълняват, обясни Павлова. За всеки град ще има определен предварително бюджет, за да не се конкурират на равни начала както досега различните по мащаб и възможности градове, предаде БЛИЦ.

В проектите са отделени суми за саниране, развитие на културата, спорта и туризма, здравна и социална инфраструктура и интегриран градски транспорт. 12,24% от средствата по ОПРР са предвидени за регионална инфраструктура. За държавна образователна, здравна и социална инфрастурктура ще отидат малко над 11%. Предвидени са 1,24% за превенция на риска от свлачища и наводнения, 4% за техническа помощ и 9% за туризъм.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика