"Булгаргаз" вече има достъп до турските терминали за втечнен газ

1958
"Булгаргаз" вече има достъп до турските терминали за втечнен газ
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" подписа споразумение, чрез което получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания "Боташ". Споразумението се сключва за срок от 13 години.

Документът бе подписан в Министерския съвет от ръководствата на Булгаргаз и "Боташ" в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Енергийният ни министър определи момента като "исторически". "Благодарение на това споразумение ние осигуряваме възможност да закупуваме газ от всички възможни световни производители и да го разтоварваме в турска страна, където на нас логистично ни е най-удобно. Както знаете, през изминалата година имахме сериозни проблеми с доставките на втечнен природен газ заради недостига на инфраструктура и претоварването на терминала "Ревитуса" в Гърция. Сега, съвместно с колегите от Турция, решаваме този проблем, като искам да подчертая, че това решение е не само от национално и регионално значение, а и от европейско", изтъкна Христов.

„Този договор е първата крачка към сътрудничество между двете страни. Той бе договорен буквално на Коледа и се подписва в първия работен ден на Нова година, така че е едно голямо начало. Това дава възможност за взаимноизгодно сътрудничество в областта на енергетиката и е само първата крачка към едно мащабно сътрудничество", каза още министърът на енергетиката.

"Булгаргаз" получи съдебно решение да каже за какви цени е говорила с "Газпром" (ВИДЕО)

Председателят на Гражданско движение БОЕЦ Георги Георгиев лично връчи на "Булгаргаз" съдебно решение, с което сдружението осъди държавн...

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез пожелава 2023 г. да бъде плодотворна за двустранните отношения в енергетиката. "През миналия месец нашите президенти се срещнаха в Истанбул, а пък ние се срещнахме с моя колега и обсъдихме важни въпроси за сътрудничеството си и още преди да е минал месец, днес вече се превръщат в конкретни стъпки. Подписахме един протокол, който ще развие сътрудничеството по отношение на природния газ между двете страни и ще засили нашите отношения. Освен това протоколът е важен за повишаване сигурността на доставките в балканския регион", посочи той.

"Очаква се през Турция до България да бъдат трансферирани 1.5 млрд. кубични метра газ, докато споразумението е в сила", каза още Дьонмез.

По-късно днес се очаква премиерът Гълъб Донев да разговаря с министрите Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси. На срещата ще бъдат обсъдени и други възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката между България и Турция.

ОЩЕ: КЕВР утвърди новата цена на газа от януари

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика