България иска квоти за внос на украинско зърно в ЕС, но няма анализ на последствията

1778
България иска квоти за внос на украинско зърно в ЕС, но няма анализ на последствията
Снимка: Getty Images

Българското правителство настоява за въвеждане на мита и квоти за вноса на украинско зърно в Европейския съюз, като се позовава на "значителните" страдания на местните земеделски производители, откакто ЕС отмени търговските ограничения върху украинската продукция след началото на войната в Украйна.

Още: Земеделският министър: Защо и едрите производители да получават помощ заради Украйна?

Без анализ

Новината става ясна от публикация на Euractiv. Тя се позовава на отговори от страна на Министерството на земеделието, което признава, че не е направен анализ на това как въвеждането на квотите и митата ще се отрази на българското производство и инфлацията. България е изпълнила всички изисквания за еврозоната, но инфлацията (4,7%) все още е по-висока от тази в повечето страни от еврогрупата.

Миналата седмица България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха съвместно писмо до комисаря на ЕС по въпросите на търговията Валдис Домбровскис и комисаря на ЕС по земеделието Януш Войчеховски, в което заявяват, че техните земеделски производители "страдат значително", откакто ЕС отмени вносните квоти и митата върху вноса на украинско зърно.

Още: България и още 4 държави поискаха мита върху украинското зърно

България разполага и с голям производствен капацитет за рафинирано и нерафинирано слънчогледово масло и биодизел, а българските производители в тези сектори са сред най-големите в ЕС. В същото време страната ни не произвежда достатъчно слънчогледово семе за своя капацитет и е силно зависима от вноса от Украйна.

Въвеждането на мита върху украинските семена от слънчоглед и рапица ще направи българската продукция непродаваема на световните пазари, пише Euractiv. Миналата година някои производствени мощности бяха затворени, докато действаше забраната за внос на украинско зърно.

Още: Зърнопроизводството е в колапс, алармират от Българска аграрна камара

Снимка: Getty Images

"По отношение на украинската продукция, използвана като суровина, следва да се отбележи, че разликата в цената и предлагането с продукцията на българските производители се дължи на задължителното спазване на редица "зелени стандарти" в ЕС, което не се изисква за производителите извън ЕС", заявиха от земеделското министерство в отговор на въпроси, изпратени от медията.

Въпросът за качеството на украинското зърно беше повдигнат и през пролетта на миналата година, когато българските здравни власти обявиха, че продукцията е напълно безопасна и че слънчогледовото семе от Украйна има по-високо средно съдържание на масло от българското.

Как ще действат квотите и митата?

За да бъдат удовлетворени българските производители на зърно, олио и животновъдите, които разчитат на евтин внос, правителството предложи Европейската комисия да определи "квотни обеми" за безмитен внос, а ако тези обеми бъдат надхвърлени, земеделското министерство настоява да се плащат мита за украинската продукция.

Обемът на квотите трябва да бъде "съобразен с пазарната логика и капацитета за преработка, да осигури повече яснота и сигурност както за производителите, така и за преработвателите", се казва в позицията на министерството.

Още: Зърнопроизводителите отрекоха протестите им да са свързани с ротацията на правителството

В същото време то предупреждава, че настоящата ситуация може да доведе до намаляване на местното производство, което "в дългосрочен план може да наруши продоволствената сигурност на страната".

"Увеличеният износ от Украйна е сериозен повод за безпокойство на производителите, тъй като те не са в състояние да се конкурират с цените на украинските стоки, които са следствие от прилагането на различни производствени стандарти", се допълва в позицията на България. "Необходимо е Комисията да въведе такива мерки, които да защитават пазарите на държавите членки на първа линия и същевременно да им позволяват да използват експортния си потенциал. Една от възможностите би била въвеждането на тарифни квоти за най-чувствителните селскостопански продукти", пише в писмото до Брюксел, цитирано от българското министерство.

"За продуктите, за които е невъзможно да се въведат отново тарифни квоти, следва да се намери друго решение, за да се реши проблемът с нарастващия внос от Украйна", гласи още позицията.

Припомняме, че зърнопроизводителите пак излязоха на протести и се стигна до нова среща с властта: След 3 часа разговори в Министерски съвет: какво получават зърнопроизводителите?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика