Българинът не пипа депозита си за дребни дългове

3957
Българинът не пипа депозита си за дребни дългове
Към спестяванията си българите прибягват, единствено когато стане изключително наложително

Невъзможността за плащане рядко е реална причина за забавяне на задълженията в България, става ясно от данни на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

У нас има много хора с депозити, но длъжниците не посягат към тях, за да покрият дълговете си, особено, ако неплатените сметки са под 100 лв., коментира днес Димитринка Гринко, директор на Сайкъл Кредит, член на АКАБГ, предаде БГНЕС.

Българите затъват в дългове

Дълговете на българите след тежката зима нарастват. Всяко домакинство има по две или три забавени сметки. Най-често се отлага плащан...

Към спестяванията си българите прибягват, единствено когато стане изключително наложително. Ако са изправени пред сериозни последици или кредитора им предложи специални условия за погасяване, са склонни да нарушат спестовния си план за сметка на натрупаните дългове.

Специалните условия, които кредиторите предлагат за стари дългове са например опрощаване на лихви, наказателни такси и др., което може да намали сумата за плащане с до 50%, допълват колекторите.

Забавеното от работодателя задължение остава основна причина за неплащането на дълговете, отчитат още от АКАБГ.

От там дават и профил на средностатистическия длъжник.

Трупаме дългове заради забавени заплати

Забавените заплати и безработицата са най-основните причини за просрочване на задълженията, обявиха от Асоциацията на колекторските к...

Той е мъж на възраст между 40 и 50 години, жител на голям град, изпаднал в безработица или собственик на малък бизнес, ударен от кризата. Тези хора са имали добър стандарт преди кризата, който са съумели да поддържат през предходните две години със спестени средства или с допълнителни заеми.

Интересното е, че най-бедните - хората, които традиционно са в дъното на таблицата по доходи, все по-рядко попадат в списъците на длъжниците. Обяснението е, че през последните две години самите кредитори много по-трудно отпускаха средства или предоставяха услуги на хора, поставени под голям финансов риск.

Данните на АКАБГ сочат още, че събираемостта на дълговете расте и към момента процентът събрани задължения се доближава до този отпреди кризата. Подробности в expert.bg.

Редактор: М. Дачева

Пазарът на кредитиране в България е значително стабилизиран

"Пазарът на имоти и пазарът на кредитиране в България се счита за значително стабилизиран и условията за кредитополучателите се подобря...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика