ЕК: България все още не е изпълнила всички критерии за Еврозоната

1777
ЕК: България все още не е изпълнила всички критерии за Еврозоната
Снимка: iStock

България все още не изпълнява всички критерии за присъединяване към еврозоната. Това се казва в годишния Доклад за конвергенцията за 2022 г. на Европейската комисия. Той оценява напредъка, който България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция са постигнали към присъединяването към еврозоната. Това са седемте държави-членки извън еврозоната, които са законово ангажирани да приемат еврото.

"Законодателството в България, по-специално Законът за Българската народна банка, не е напълно съвместимо със задължението за съответствие по член 131 от Договора за функциониране на ЕС. Не е изпълнен и критерия за ценова стабилност", се посочва в оценката ЕК относно правната съвместимост и изпълнението на критериите за сближаване.

Депутати от "Възраждане" за сметките им в евро: Неудобно ни е да отговаряме на този въпрос (ВИДЕО)

"Щеше ми се в този светъл празник, денят на детето, да говорим за деца, а не за пари." По този начин депутатът от "Възраждане" Петър П...

Асен Василев: Одобрен е Планът за въвеждане на еврото в България от 1 януари 2024

Критерият за ценово представяне предвижда то да е устойчиво и да се наблюдава средна инфлация за предходната година не повече от 1,5% над нивото на трите най-добре представящи се държави от ЕС. Средният процент на инфлация в България за 12-те месеца до април 2022 г. е 5,9%, над референтната стойност от 4,9%, се казва в доклада. ЕК очаква той да остане над референтната стойност в месеци напред.

Standard&Poor's: Влизането на България в еврозоната през 2024 година изглежда амбициозна цел

Страната ни е изпълнила изискванията по други 3 критерии - за публични финанси, за обменен курс и за конвергенция на дългосрочните лихвени проценти. ЕК посочва, че всички тези държави-членки изпълняват критерия относно публичните финанси, с изключение на Румъния, която е единствената членка, обект на процедура при прекомерен дефицит. По принцип всички държави, които нямат клауза за отказ като Дания, са законово ангажирани да приемат еврото, след като изпълнят необходимите условия.

Енергийният министър се надява на малко късмет и да уцелим тайминга за Еврозоната

Може би ни трябва и малко късмет, затова се надявам са уцелим тайминга. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов. Той съ...

Управителят на БНБ: Сега или възможно най-скоро трябва да влезем в Еврозоната

Хърватия е единствената кандидатка за еврозоната, която изпълнява всички критерии. Заключението на ЕК е, че тя е готова да въведе еврото на 1 януари 2023 г. Законодателството на бившата югославска република съответства на изискванията на Договора за ЕС и Устава на европейската система на централните банки и на Европейската централна банка (ЕЦБ). Поради това ЕК прие и предложения за решение на Съвета и регламент на Съвета относно въвеждането на еврото в Хърватия. Съветът ще вземе окончателните през първата половина на юли, след обсъждания в Еврогрупата и в Европейския съвет, и след като Европейският парламент и ЕЦБ дадат своите становища.

България и Хърватия обявиха съответно през юли 2018 г. и юли 2019 г. намерението си да се присъединят към ERM II и се ангажираха да приложат редица мерки, насочени към осигуряване на безпроблемно участие в ERM II (т.е. т. нар. предварителни ангажименти) преди присъединяването към ERM II. Двете страни се присъединиха към ERM II през юли 2020 г., след като изпълниха предишните си ангажименти. Те също така се ангажираха с редица допълнителни мерки (т.е. т.нар. ангажименти след влизане на ERM II), насочени към запазване на икономическата и финансова стабилност и постигане на висока степен на устойчива икономическа конвергенция. До 10 юли 2022 г. и двете страни ще бъдат в ERM II за две години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика