Фонд "Земеделие" послуша Борисов: плаща 3.2 млн. лв. за дълга на фирма към тютюнопроизводители

7263
Фонд "Земеделие" послуша Борисов: плаща 3.2 млн. лв. за дълга на фирма към тютюнопроизводители
Снимка: БГНЕС

Държавен фонд „Земеделие“ гласува до 3.2 млн. лв. държавна помощ „de minimis“ за претърпени финансови щети от предходни години по изкупен, но неизплатен тютюн.

Решението идва, след като в понеделник в село Пристое премиерът Борисов заяви, че правителството ще изплати на тютюнопроизводителите от Североизточна България дължимите от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис“ суми за изкупена продукция през 2016 г.

Финансов ресурс до 3,2 млн. лв. за предоставяне на помощ „де минимис“ на тютюнопроизводители, претърпели финансови щети от предходни години, прие на заседание Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Засегнатите производители са от Североизточна България и други области. Щетите са претърпени за изкупен, но неплатен тютюн от страна на „Исперих-БТ“ (заличено) и на „Лийв Табако А. Михайлидис“ (изпаднал в несъстоятелност).

Тютюнопроизводителите следва да бъдат вписани в публичния регистър на тютюнопроизводителите в Министерството на земеделието, храните и горите за 2019 г. УС на фонд „Земеделие“ упълномощи министъра на земеделието, храните и горите да утвърди указания за предоставяне на помощта.

Производители на тютюн: Платихме висок данък за убиването на отрасъла

Десетки тютюнопроизводители от Гоце Делчев и региона протестираха отново 16 години след първия си акт на недоволство. Този път причинат...

На заседанието беше утвърден и финансов ресурс от 81 млн. лв. по схемите за преходна национална помощ за тютюн за 2018 г. Средствата за подпомагане на тютюнопроизводителите са предвидени в бюджета за тази година на фонд „Земеделие“, като размера е с 5% по-малко спрямо предходната кампания.

Право на подпомагане по схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година на референтния период 2007–2009 г., който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Други решения на фонда

Сред другите решения на Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ е увеличение с 350 лева за хектар на максималния размер на подпомагането по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae)” за 2019 г. Така финансовата подкрепа нараства от до 500 лв./ха - на до 850 лв./ха. Ако заявеното подпомагане надхвърли гласувания вече финансов ресурс по схемата от 1.6 млн. лв. ще бъде приложен коефициент на редукция.

УС на ДФ „Земеделие одобри още финансов ресурс от 3.6 млн. лева за 2019 г. по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”.

Броят на тютюнопроизводителите у нас драстично намалява

Драстично намалява броят на тютюнопроизводителите в България през последните години. Това стана ясно на среща, организирана в Шумен по ...

Новата държавна помощ беше одобрена от Европейската комисия на 01.04.2019 г. Срокът й на действие е до 31.12.2020 г. Нотифицираният максимален бюджет по схемата за периода, в който ще се прилага е до 7.2 млн. лева. Половината от тях, в размер на 3.6 млн. лева, се разпределят за тази година.

Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“. Финансовата подкрепа ще покрие част от разходите за машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция.

Помощта покрива до 50% от разходите за инвестиции за такава техника, но не повече от 120 хил. лева. Предстои да бъдат утвърдени указания по схемата, след което ще бъде отворен и прием за кандидатстване.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” утвърди и финансов ресурс в размер до 800 000 лв. за предоставяне на минимална помощ de minimis на земеделските стопани-животновъди, отглеждащи специализирани месодайни крави под селекционен контрол. На подпомагане подлежат допустимите животни по Схемата за месодайни крави под селекционен контрол за 2018 г. от породите Абердин-ангус, Лимузин, Херефорд, Симентал, Галоуей, Обрак, Шароле.

Определеният норматив за подпомагане е в размер на до 80 лв. за едно животно. Предстои ДФ „Земеделие” съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите да изготви указания за предоставяне на помощта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Ваня Григорова: Минималната работна заплата трябваше да бъде не по-малко от 50% от средната

Синдикатите против предложението минималната заплата да е 50% от средната

Росен Христов: Доставките на газ за 2023 година са подсигурени

Потвърдено: Природният газ поевтинява с 31%

Колко харчат за храна и алкохол домакинствата в Европа?

Немците с проект за плаващ соларен парк за 1 млрд. евро вписаха фирма у нас

Служебният кабинет разреши износа в Украйна на продукти от руски нефт

АПИ е индексирала само един договор заради инфлацията досега

Казахстан планира да увеличи добива на петрол до края на годината

Инфлацията в еврозоната се понижи до 8,5% през януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика