Голяма международна пенсионна организация се безпокои от пенсионната ни реформа

25939
Голяма международна пенсионна организация се безпокои от пенсионната ни реформа
Снимка: Gettyimages

Дълбоко притеснение относно пенсионната реформа в България изказаха от PensionEurope – организацията, обединяваща национални асоциации на пенсионни фондове и сродни институции за предоставяне на работодателски пенсии, в която членуват 24 асоциации от държави-членки на ЕС.

Основното притеснение на PensionEurope касае характера на пенсионната реформатъй като лицата трябва да избират между два вида пенсионно осигуряване, които са несъпоставими по своя характер: разходопокривна (НОИ) и капиталопокривна система (частните пенсионни фондове).

БСП и управляващите поискаха анкетна комисия за пенсионните фондове

Създаването на временна анкетна комисия, която да проучи финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върх...

"Тази реформа на пенсионната система определено подкопава ролята на капиталопокривните пенсионни схеми в пенсионноосигурителната система и икономиката като цяло. България е изправена пред сериозни демографски предизвикателства, които в дългосрочен план не могат да се преодолеят единствено с помощта на разходопокривната пенсионна система и публичните финанси. Вече над 10 години пенсионната политика на ЕС (от Лисабонската стратегия до Бялата книга за пенсиите) акцентира върху ролята на капиталопокривните пенсионни схеми по месторабота за осигуряването на адекватни и устойчиви пенсионни плащания. Ние силно подкрепяме тази цел. В качеството си на основен представител на работодателските пенсионни фондове в Европа, споделяме убеждението, че ефективните многостълбови пенсионни системи са ключов фактор за осигуряването на добър, адекватен и устойчив пенсионен доход за европейските граждани. Ето защо се нуждаем от повече капиталопокривни схеми, а не от ограничаването им", каза Джоан Сийгърс, председател на PensionEurope.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика