Греков: Необходима е пълна мобилизация, за да се прибере в кратък срок зърнената реколтата

11592
Греков: Необходима е пълна мобилизация, за да се прибере в кратък срок зърнената реколтата
Снимка: БГНЕС

Необходима пълна мобилизация на около 8500 комбайни, които да приберат в кратък срок зърнената реколта. Очаквам за около седмица при нормални температури да може да се влезе в посевите и да се прибира реколтата. Всичко това, което се случи напоследък, ще оскъпи продукцията, себестойността, защото тя трябва да се прибере в съвършено кратък период. Сигурно ще бъде необходимо изсушаване, защото ако не се доизсуши, качеството ще се влошава, затова е необходима бърза организация за прибирането й. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков пред БНР.

„Действително реколтата не е до такава степен застрашена, но голяма част от нея около 250 хил. декара са попадналите площи под вода в следствие на последните интензивни валежи. Това предполага, че от тези площи, за които споменах, няма да се вземе и зърно от тях”, подчерта проф. Греков. Той обясни, че това в процентни загуби и намаляване на добивите представлява около 20 – 25%, което не е от важно значение за изхранването на населението на България, а от тези 5 млн. тона, които се очакват. „Но все пак това е загуба за българските земеделски производители. В крайна сметка това е важно, но най-важното, за което няма възвращаемост са човешките животи, които бяха загубени във варненския кв. „Аспарухово”, за което изказвам съжалението си за случилото се. Важно е, че животът продължава и ние трябва да се грижим за това, което остава и като продукция, която трябва да се прибере своевременно”, допълни министърът. „За съжаление и прогнозата, която се очаква през следващата седмица, не е благоприятна. Заради това е необходима пълна мобилизация на около 8500 комбайни, които да приберат в кратък срок реколтата. За съжаление голяма част от площите и земята до такава степен са наситени с вода – може би около седмица няма да могат да влязат комбайните, за да прибират реколта. Действително очаквахме една много добра реколта, защото земеделските производители вложиха много усилия и средства, получиха навреме своите субсидии, грижиха се за посеветите, но всичко това показва, че с природата трудно човек може да се пребори”, каза проф. Греков.

Животновъдството излиза от сивия сектор, смята Греков

Животновъдството вече не е в сивия сектор. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков по време на Третия Национален ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика