Йордан Матеев: Мерките са неадекватни и вредни

3142
Йордан Матеев: Мерките са неадекватни и вредни
Снимка: iStock

Мерките са опасни за здравето и живота на хората, опасни са и за бизнесите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Йордан Матеев, изпълнителен директор на „Сдружението за модерна търговия“.

По думите му разбираемо била загрижеността на здравния министър за ситуацията в страната, а бизнесът също е притеснен за развитието на пандемията и броя на заразените в страната. Очаквано било да се въведат ограничения, но те са огромна изненада.

Ето я заповедта с мерките срещу коронавируса (22 - 31 март)

От 22 март до 31 март на територията на страната действат следните временни противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра ...

Ограниченията да бъдат затворени не хранителните търговци е напълно неадекватно и няма да има никакъв положителен ефект, посочи Матеев, като се аргументира, че като бъдат затворени по-големите магазини, хората ще ходят да пазаруват в малките.

Той запита на какво основание се счита, че по-големите магазини са по-опасни за предаване на заразата от малките? Случаите трябва да се анализират и контролните органи да си свършат работата за тези, които не изпълняват разпоредбите. Който нарушава законите в страната, трябва да си поне отговорността, настоя той.

„За нас мерките, които разбрахме вчера съвсем изненадващо и без никакви предварително консултации са абсолютно неадекватни и вредни за живота и здравето на хората“, категоричен бе Матеев.

Той увери, че големите магазини стриктно спазват мерките. В началото имало по-големи проблеми със спазването на мерките, но хората свикнали с тях и станали доста по-дисциплинирани. „Мерките се спазваха, те работеха и докато работеха големите магазини, случаите на коронавирус паднаха над десет пъти“, изтъкна Матеев.

Нинова от Лом: Настояваме затварянето да върви с незабавни компесаторни мерки за хората и бизнеса

Дотук се стигна поради некомпетентно, хаотично и непоследователно управление на кризата от правителството на Борисов. В цял свят отгово...

Според него трябва да има контрол по спазване на мерките и за да може хората да ги спазват, трябва да бъдат убедени, че мерките са добри. Той не смята, че комуникацията за това какво трябва да прави обществото е много убедителна.

По думите му самата заповед на здравния министър стимулира търговците да работят. Матеев посочи, че „зелените коридори“ за възрастните хора не е широко разпространена мярка по света, но те трябва да бъдат доброволни и да се апелира към хората под 65-години да не пазаруват в сутрешните часове. „Зелените коридори“ работят относително добре и до голяма степен е свързан с естествените навици на хората, коментира Матеев и допълни, че самите коридори не предизвикват никакви притеснения.

Той не знае дали ограниченията ще бъдат само 10 дни, но се надява следващата  заповед да бъде по-адекватна и да се базира на реални анализи, които отчитат развитието на кризата досега. Протести засега са изключени. Фалити сред големите магазини няма, но много по-тежко поемат кризата компаниите, които са извън хранителните вериги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика