Йотингер: Споразуменията за "Южен поток" са в нарушение, съветваме България какво да прави

28180
Йотингер: Споразуменията за "Южен поток" са в нарушение, съветваме България какво да прави
Снимка: Getty Images / Guliver

В много от споразуменията, които са сключени между страните от ЕС и Русия в рамките на проекта „Южен поток”, има договорености, които са в разрез с европейското законодателство. Това заяви на пресконференция европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

В тази връзка комисарят заяви, че ЕК поддържа тесен контакт със страните-членки, които участват в проекта. Правим правен анализ на проекта и поддържаме тесен контакт със засегнатите страни. Все още не е ясно какво количество газ ще постъпва във всяка държава от ЕС, добави още комисарят.

Дивидентите за нас - само ако има 100% използване на "Южен поток", призна Стойнев

В изказване в стил „Фидел Кастро”, продължило около час, но почувствало се като ден или два, министърът на икономиката и ен...

ЕК и България водят положителни разговори във връзка със сключените междуправителствени споразумения по „Южен поток”, продължи Йотингер. Той обясни, че ЕК обръща внимание на българските власти до каква степен междуправителственото споразумение с Русия не отговаря на европейското законодателство. Брюксел съветва България какво трябва да се направи, за да се приведат договореностите в съответствие със законите на ЕС.

Припомняме, че вчера, 27 май, премиерът Пламен Орешарски имаше среща в Брюксел с все още действащия председател на ЕК Жозе Мануел Барозу. Орешарски даде отчет какво прави правителството по отношение на промените в Закона за енергетиката, касаещи термина "морски газопровод". Именно този термин беше посочен от Реформаторския блок като директна диктовка от "Газпром" в закона, за да се заобиколи Третия либерализационен пакет на ЕС. А депутатът Таско Ерменков, който е един от вносителите на промените, на днешния дебат по вота на недоверие посочи, че депутати от ГЕРБ са внасяли текстове, които са подобни на текста за "морския газопровод".

Същевременно Йотингер подчерта, че "Южен поток” е нов тръбопровод, който планира да пренася руски газ към Европа. Количеството на продажбите на руската компания „Газпром” за ЕС обаче няма да се промени. Променя се трасето, но „Южен поток” не е нов източник на газ, посочи европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика