Как да разбера какви задължения имам?

143428
Как да разбера какви задължения имам?
Снимка: iStock

Всеки гражданин има публични и частни задължения. Докато частните задължения се отнасят до потребяваните от нас услуги, като доставка на вода, електричество, мобилен телефон, интернет и прочее, публичните задължения отразяват приноса ни към бюджета на страната. При частните услуги, въпросът „Как да разбера какви задължения имам?“ не стои толкова на дневен ред, тъй като доставчиците имат добре развити системи за напомняне и заплащане на калкулираните сметки. Все пак това е техният бизнес.

Разберете какви са удръжките върху минимална работна заплата

Когато говорим обаче за публични задължения, понякога човек може да се обърка колко и за какво дължи пари. Публичните задължения са най-различни – от здравни осигуровки до такса смет. Някои от тези плащания са въпрос на избор, тъй като гражданите у нас нямат императивното задължение да са здравно осигурени и е въпрос на лично решение (ако не са наети на трудов договор) дали искат да загубят здравноосигурителните си права за лечение в държавните медицински заведения.

Как се подава данъчна декларация?

От друга страна, данъци като този върху дохода или такса смет са задължителни и човек не може да ги заобиколи. Трябва да се отбележи, че държавата е изградила механизъм за административното събиране на здравните и социални осигуровки, както и върху данъка върху доходите, което би следвало да улеснява гражданите.

Как да проверя задълженията си към хазната

Най-лесният начин да проверим какви задължения имаме е чрез портала за електронни услуги на Националната агенция за приходите. За целта е необходимо да разполагаме или с електронен подпис или с персонален идентификационен код (ПИК). Всеки гражданин може да получи своя ПИК след като подаде заявление в офиси на НАП, чрез електронна поща, по телефона, както и чрез системата за електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“. ПИК се получава само на място в офис на приходната агенция, като упълномощено лице също може да вземе кода вместо титуляра.

 

Свой ПИК издава и Националния осигурителен институт, като системите на двете администрации са до известна степен интегрирани. С други думи, с един ПИК гражданите могат да правят редица онлайн справки в порталите за електронни услуги на двете институции.

Как да разбера дали съм здравно осигурен?

Благодарение на ПИК, граждани и бизнес могат лесно да правят справки какви задължения имат. Електронният портал на приходната агенция дава възможност за онлайн плащане на натрупаните дългове заедно с начислените лихви по тях. За извършване на плащането е необходима банкова карта. Друг метод за проверка на задълженията е по телефона или на място в офис на НАП.

Отпускат ли кредити за пенсионери?

Трябва да се отбележи, че заплащането на здравноосигурителните вноски също се извършва в НАП, като всеки гражданин може да използва онлайн услуга на данъчните за да изчисли сам колко дължи за забавени вноски.

Какво се случва с просрочените задължения

Приходната агенция има задължението да събира просрочени публични задължения на граждани и бизнес, като:

  • данък върху доходите;
  • данък печалба;
  • данък върху добавената стойност;
  • задължителни осигурителни вноски;
  • глоби и имуществени санкции;

Как се прави проверка на данъци по ЕГН?

Проверка на данъците по ЕГН е възможна в интернет, но при някои условия. Българската администрация дава възможност гражданите да провер...

 

Освен това НАП отговаря и за събирането на просрочени задължения, които са предадени за събиране от други държавни институции като:

  • общински данъци и такси;
  • държавни и съдебни такси;
  • мита;
  • акцизи;
  • глоби и имуществени санкции;

Когато дадено задължение е просрочено, приходната агенция осъществява контакт с длъжника, като това може да стане по много начини: по телефон, чрез електронна поща, чрез уведомително писмо, чрез лично посещение в дома ви, дори чрез предаване на съобщение на работодателя ви. Ако длъжник не погаси задължението си в срока за доброволно изпълнение, то се стига до принудително изпълнение. Това е процес, в който никой не иска да изпада, тъй като се прибягва до крайни методи, започващи от запори на сметки и приключващи с разпродажба на личното ви имущество на търг.

Какво е рецесия?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Икономист: Прогнозите са за задържане на цените на газа през годината

Любомир Каримански: Нека за 9 месеца всички цени да се обявят в лева и в евро

НАП в мейл до 500 000 работодатели: Не е фишинг, може да отворите линковете

Израел предлага модерни радари за защита на българското небе (СНИМКИ)

Газът за февруари се очаква да е с 30% по-евтин, парно и ток няма да поскъпват

Защо да изберем къща от контейнери и как вървят цените?

Експерт: Очакваната рецесия в Европа ще бъде много плитка

Животът на два ядрени реактора във Финландия е удължен до 2050 г.

ПП: ГЕРБ оставиха битовите потребители на газ да се справят сами (ВИДЕО)

ОББ и КВС Банк България намаляват таксите за електронни преводи за физически лица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика