X
 
 

Как се подава данъчна декларация?

12396
Как се подава данъчна декларация?
Снимка: iStock

Физическите лица в България декларират доходите си за съответната година чрез подаването на данъчна декларация пред Националната агенция за приходите. През годините този процес претърпя редица подобрения, като в наши дни изпълнението на това задължение може да стане бързо и лесно, стига да бъдат спазени някои срокове.

Данъчната декларация по член 50 от ЗДДФЛ служи за определяне на данъчната основа върху доходите на физическите лица. Данъкът върху доходите на гражданите у нас е плосък и възлиза на фиксираните 10%.

Кой подава данъчна декларация

Данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФ подават всички физически лица, които имат доходи през изминалата година, произлизащи от:

 • трудови и граждански договори;
 • хонорари;
 • авторство;
 • продажба на имущество;
 • дивиденти;
 • обезщетения, които подлежат на облагане;
 • дейности като едноличен търговец;
 • свободни професии;
 • земеделски стопани;
 • занаяти;
 • наеми;
 • лихви и други;

Гражданите, които имат само доходи от трудови правоотношения (по трудов договор), нямат задължение да декларират доходите си. Въпреки това, ако са получавали или отпускали заеми, то законът предвижда облагане на част от сумата над определен праг, което означава, че данъчна декларация трябва да бъде подадена. Изключение правят заемите, получени от кредитни институции.

Кои коли са освободени от данък МПС?

Националната агенция за приходите предоставя възможност за деклариране на доходите по електронен път;                                                         Снимка: БГНЕС

Лицата, които нямат задължението да декларират доходите си пред НАП, но искат да се възползват от данъчни облекчения, също трябва да подадат декларация, към която да приложат необходимите документи за получаването на някои от редицата облекчения, предвидени по закон.

Как се попълва и подава данъчна декларация

Физическите лица могат да декларират доходите си по няколко начина, като само за самоосигуряващите се лица съществува законовото задължение за подаване на данъчна декларация единствено по електронен начин. Гражданите могат да декларират доходите си по следните начини:

 • в офис на НАП по постоянен адрес;
 • по пощата;
 • онлайн чрез класифициран електронен подпис (КЕП);
 • онлайн чрез персонален идентификационен код (ПИК);

Подаването по интернет предоставя максимално облекчение на гражданите, тъй като НАП дава възможност документът да бъде попълнен автоматично. За да се възползват от това, физическите лица трябва да разполагат с КЕП или ПИК и да подадат декларацията след началото на месец март. От приходната агенция уточняват, че в периода 10 януари – 1 март обикновено декларациите не зареждат автоматично данните, предоставени от работодателя или платеца на дохода, като това се случва след началото на март.

Как се прави проверка на данъци по ЕГН?

Проверка на данъците по ЕГН е възможна в интернет, но при някои условия. Българската администрация дава възможност гражданите да провер...

Как да разбера какви задължения имам?

Хората, избрали да не чакат до март, ще трябва да попълнят декларацията си сами и да набавят редица документи, като сметки и служебни бележки за получени доходи през съответната година.

Освен ”Предварително попълнена годишна декларация за облагане на доходите на физически лица” НАП предоставя възможност и за изтегляне на декларация с баркод, която включва автоматична проверка за грешки и като може да бъде изпратена по електронен път или на хартиен носител към данъчните.

Срокове

Физическите лица трябва да декларират доходите си през годината до края на април следващата година. Данъчната кампания започва на 10 януари и приключва на 30 април. През 2022 година крайният срок ще бъде 3 май, тъй като 30 април се пада почивен ден.

За едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, крайният срок е 30 юни, като данъчната кампания започва на 1 март.

Още от ФИНАНСИ:

Колко струват старите български пари?

Средният осигурителен доход доближава 1200 лева

Банките сменят начина, по който изчисляват лихвите по кредитите в евро

Банкнотите в обращение минаха 24 млрд. лева

Заможните хора у нас платили данъци върху доходите за близо 600 млн. лева

БНБ пуска сребърна монета, посветена на Гоце Делчев

Лорер: ББР е отпуснала 16 кредита за над 14,4 млн. лв.

Кой беше най-активен на местния пазар на ДЦК през миналата година?

Българи с проект за интеграция на криптовалути и MLM

За първи път от десетилетие: Близо 900 000 българи загубиха покупателна способност

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално