Караниколов: Икономиката ще се раздвижи в последните 3 месеца на годината

1729
Караниколов: Икономиката ще се раздвижи в последните 3 месеца на годината
Снимка: БГНЕС

"Тепърва трябва да видим какви ще бъдат ефектите в следващите няколко дни, от прекратяването на тези по-тежки мерки и тогава ще направим своя анализ, но като цяло българската икономика има своите затруднения. Тя е част от европейската, където се говори за изключително тежка рецесия. Дори в България тези мерки да ги нямаше, ние щяхме да имаме проблеми, каквито ще има в целия ЕС, категоричен беше министърът. Вчера излезе Европейската комисия, тя очаква спад над 7,4% за българската икономика. Тук има два момента – първо, те много точно казват, че България излезе изключително подготвена като финансова и макроикономическа стабилност. Това според ЕК ще помогне за по-бързото излизане." Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той обяви, че първоначално раздвижване на европейската икономика се очаква след първите 6 месеца на годината, а в последните три месеца се очаква да има завъртане на икономиката, но реално икономически растеж ще има през 2021 година.

Хотелиер: Резервите в туристическия бизнес няма да издържат повече от два месеца

„Все още ползваме вътрешни ресурси и се справяме, но за нашия бранш – хотелиерството, ситуацията е много тежка в момента. П...

Имаме средносрочни и дългосрочни икономически мерки за справяне с кризата, каза още министърът. "Дългосрочните са да върнем българската икономика там, където беше преди няколко месеца – икономически ръст, ръст на заплатите в двуцифрен размер последните три години, основната цел е да постигнем тези параметри, с които влязохме в кризата."

За фирмите освен кредитите има и други концепции, това са т.н. грантове – безвъзмездните европейски средства, обясни Караниколов. Това, което в България беше утвърдено като кризисни мерки имаше проблем при малките магазинчета и фамилните бизнеси, призна министърът.

"На 11 май трябва да стартираме 173 милиона лв. от оперативната програма, която е само за микропредприятия с по-широк кръг на услуги. В момента в Министерството на икономиката и с екипа на Томислав Дончев и Владислав Горанов разработваме и следваща процедура, която ще бъде за по-големи предприятия – над 100 милиона отново ще имаме бюджет, скоро ще го обявим, там безвъзмездната помощ е и много по-голяма.", каза той. 

Безспорно малкият и среден бизнес е най-пострадал в кризата. Няма сектор, който съвсем да е спрял, изключвам хотелите. Няма как да кажеш за другите сектори – този не работи. В автомобилния сектор има фирми, които качиха оборотите си с 10-20 пъти, подчерта Караниколов.

Прогноза: Заради коронавируса, 200 000 само от ресторантите и хотелите остават без работа

150-200 000 работници и служители от ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март като резултат от наложените кар...

Той призна, че най-тежко засегнати са хотелите, затова ще преразгледат предложенията на сектора заедно с финансовия министър Владислав Горанов.

"Ние ще разгледаме всички техни предложения. Утре някой друг сектор може да поиска същото. Не можеш да обясниш защо за едните го правиш, за другите не. Но ние трябва да видим и дали хората са готови да се върнат по ресторанти и заведения, трябва да работим и чисто психологически, защото ако го направим всичко това, но хората не се върнат по заведенията, какво ще стане? А те няма да се върнат, докато не се завърти икономиката и те не започнат да взимат заплати и не са спокойни, че там е създадена необходимата среда", каза той.

Разработват се и продукти в оперативната програма да се подпомогнат и фирмите, които в момента работят и искат да назначават хора, за да станат по-иновативни, по-дигитални и по-конкурентноспособни на техните клиенти.

За мярката 60/40 министърът коментира: "Може би не е най-добрият резултат 142 000 работни места, но много хора отричаха тази мярка, а тя ще даде ефект за около 150 000 човека до момента". Над 2000 компании вече са получили първата част от помощта - това са около 40 000 работници.

Хотелиери назначават персонал още от март, за да избегна глада за кадри

Много от собствениците на сезонни хотели във Варна са назначили персонала си още през март, за да избегнат глада за кадри, който настав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика