Куюмджиев: В "Южен поток" ще тече газ не само на "Газпром"

44772
Куюмджиев: В "Южен поток" ще тече газ не само на "Газпром"

В това предупреждение няма нито наказателна процедура, нито санкция. Там се казва, че бъдещият оператор трябва да изпълнява европейските правила. Аз съм сигурен, че когато се лицензира изпълнителят на "Южен поток", всичко ще е наред.

Така коментира пред БНР председателят на парламентарната енергийна комисия Явор Куюджиев писмото от Брюксел, с което се иска уточняване на параметрите по проекта.

Депутатът е убеден, че бъдещият оператор на газопровода ще изпълнява изискванията на Третия либерализационен пакет и ще допуска по тръбата да тече газ и на други доставчици, а не само на "Газпром".

Експертите смятат, че България трябва да изясни позицията на страните по проекта, затова правителството трябва да проведе разговори в Брюксел. "Изискването е всички тръбопроводи да се подчиняват на Трети лицензионен пакет. Но примерно Северен поток няма такъв. "Южен поток" не е българо-руски, той свързва Русия и ЕС. Ние сме прекалено мънички в този процес, за да имаме някакво влияние", заяви Куюмджиев.

Редно е министър Драгомир Стойнев да информира парламентарната енергийна комисия за проекта. От "Газпром" са се съгласили определен капацитет от тръбата да бъде отпуснат на други страни, коментира евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев. Той обаче смята, че сравнително малка или дори никаква част от"Южен поток" ще бъде давана на трета страна. "Не знам как тръбата ще бъде експлоатирана, ако примерно в Сърбия не иска да допусне трета страна. Какво прави България в такъв случай? Трябва да се изяснят нещата", каза той.

Куюмджиев заяви, че забелязва двоен аршин - към богатите и красивите в Европа и по-бедните, които живеят в южните части на Европа. Но "Южен поток" може да дръпне развитието на България, подчерта той.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика