Къде в България заплатите са най-високи и къде най-ниски?

5714
Къде в България заплатите са най-високи и къде най-ниски?
Снимка: БГНЕС

Почти двойна е разликата между лидера по заплати в България  София-град и областите с най-ниски заплати към второто тримесечие на 2023 година. Това става известно от най-новия доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Регионални профили. Показатели за развитие 2023", публикуван на сайта на института.

Какви са заплатите?

Докато средната заплата в столицата се доближава до 2 700 лв., възнагражденията в областите Видин, Кюстендил, Благоевград, Силистра и Хасково са около 1 300 лв. на месец. Относително високо – около 1 800 лв. месечно, е заплащането в София (област), Варна, Стара Загора и Враца, като в последните две значителна роля за това имат високите заплати в енергийния сектор.

Още: Асен Василев за заплатите: Какви са при съседите и как е у нас?

Като цяло разпределението на брутния вътрешен продукт (БВП) между областите в България продължава да е крайно неравномерно и в първата година на възстановяване на националната икономика след ковид пандемията. Столицата запазва своето водещо място с 59 млрд. лв. БВП към 2021 г., или 43 процента от общия за страната. Втората икономика е тази на Пловдив с 10 млрд. лв. БВП (7,4 на сто от този на цялата страна).

Данните показват, че половината от стопанската активност в България е концентрирана в тези два икономически центъра, между които има също така голяма разлика в представянето и превес на София, като част от Югозападния регион, над Пловдив и Южен Централен район.

Челната тройка на областните центрове и тяхната тежест в националната икономика оформя Варна с 8,4 млрд. лв. БВП (Североизточен район), последвана от втория по големина морски град в България – Бургас (6,5 млрд. лв.) в Югоизточния район за планиране. Всъщност икономиката на Югоизточния район се нарежда по стопанско значение за страната след Югозападния, защото освен Бургас, в него голямо значение играе и Стара Загора с 6,2 млрд. лева БВП.

"Все още има области, като Видин, Силистра, Кюстендил, Перник и Смолян, чиито икономики са под границата от 1 млрд. лв. брутен вътрешен продукт. В средната част на класацията Русе отново задминава с малка преднина по общ размер на икономиката тази на Велико Търново, а благодарение на силното си индустриално развитие София (област) вече се доближава до водещите пет области", обобщават данните от ИПИ.

Още: Средната заплата за тримесечие в България надмина невиждана досега граница

Неравномерна стопанска активност 

Крайно неравномерното стопанско развитие на страната води и до съществени разлики в благосъстоянието на населението по места и голямата разлика между столицата и всички останали областни градове в България в разпределението на БВП на човек от населението. За София (столица) той е 45 000 лева и това е единственият център, чийто относителен брутен вътрешен продукт е над средната за страната стойност от 20 200 лева на човек.

С близки показания до средния БВП се нареждат Стара Загора (20 200 лева на човек), София - област (19 300 лева на човек) и Варна (17 900 лева на човек).

Съществено разместване има в дъното на класацията, като с най-ниска степен на икономическо развитие в страната е вече област Хасково (9 800 на човек), следвана от Силистра (10 000 лв. на човек) и Сливен (10 500 лв. на човек). Това обаче не се дължи на подобрения в показателите за област Видин, която остава с най-слабите за страната общи индикатори за социално и икономическо развитие. Разликите между по-слабо развитите области са относително малки, като цели 17 области са с БВП на човек от населението под 13 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Германците изработили 775 млн. часа неплатен извънреден труд през 2023 г.

Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

Оборотите на хотели и ресторанти подкрепят индекса на бизнес услугите у нас

Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика