КЗК търси картел и сред банки, аптеки и хранителни вериги

3789
КЗК търси картел и сред банки, аптеки и хранителни вериги
Снимка: БГНЕС

Броени дни преди изборите Комисията за защита на конкуренция (КЗК) обяви, че ще търси картел и договорки в цените при банките, фармацевтичния бизнес и хранителните вериги. Заканата дойде дни след като от КЗК съобщиха, че имат доказателства за картел на пазара на горива, и директно обвиниха шест петролни компании в договаряне на цени. Санкциите за тях обаче останаха за след изборите, тъй като в момента тече 30-дневен срок за запознаване с документите по обвинението.

Това заяви вчера пред комисията по икономика в парламента председателят на КЗК Юлия Ненкова. Тя обясни, че започват проверки на място, които ще бъдат последвани от секторни анализи, свързани с евентуалните нарушения. Ще се търсят съгласувани практики и договаряне на цени.

"Фирмите се крият и не си пишат, за да не ги хващаме", обясни Ненкова пред депутатите.

В областта на фармацията ще бъдат проверявани не само аптеки, но и производители, търговци и дистрибутори. Банките също нямало да бъдат пожалени, а хранителните вериги традиционно биват проверявани по различни причини, пише в. "Сега".

Трайков припомни какво стана с предния картел за горивата - нищо

Компаниите, за които КЗК съобщи, че са в картел, сега имат 30 дни да отговорят. Това съвпада странно с края на президентската кампания....

Още през май старото ръководство на комисията обяви, че започва разследване на големите търговски вериги заради съмнения за картел. Повод станаха т.нар. собствени марки, които са по-евтини от останалите. Сред заподозрените попаднаха "Кауфланд България", "Билла България", "Лидл България" и "Метро Кеш енд Кери България". Тези собствени марки съществуват от години, а комисията се ограничи единствено до няколко търговски вериги, макар тази практика да е масова. От веригите се възмутиха, а един от участниците на пазара директно запита защо обект на проверка са само чуждестранните търговци. Впоследствие обхватът на проверките бе разширен.

Сред приоритетите в работата на председателят на комисията изтъкна даването на консултации, сътрудничеството и обмена на добри практики.

"Хубаво е, че имате приоритети, но не чух в кои области ще се повишава компетенцията. Всяка година КЗК си повишава компетенциите и вече се питам експертите космонавти ли ще стават", запита риторично зам.-председателят на комисията по икономика в НС Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Байрактаров коментира, че отчетите на Комисията за защита на конкуренцията за 2014 г. и за 2015 г. почти не се различават като съдържание, и запита какво е вършила институцията в този период. "Имам чувството, че отчетът стои като проект на компютъра на някой чиновник, който попълва данните като статистика", коментира депутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика