Лизингополучателите са страшният елемент в таксиметровия бизнес, казва таксиметров шофьор

31799
Лизингополучателите са страшният елемент в таксиметровия бизнес, казва таксиметров шофьор

Цялата система по отношение на таксиметровия бизнес в България е сбъркана. Това заяви в сутрешния блок на bTV таксиметров шофьор, пожелал да остане анонимен заради отправени заплахи към него, тъй като е подал сигнали до прокуратурата и полицията за фрапиращи нарушения, на които е станал свидетел.

Според неизвестния гост нишката се къса на ниво лизингополучател – таксиметров шофьор. Той припомни, че съгласно българските закони работата в бранша се извършва по следната схема – голям превозвач, който отпуска автомобили за таксита на лизингополучатели и те на свой ред ги дават на таксиметрови шофьори - работници под аренда, които трябва да ги изплащат.

СГП пита Фандъкова и шефа на СДВР дали протестиращите са спрели линейката за Цариградско шосе

Софийска градска прокуратура (СГП) отправи официално запитване към кмета на София Йорданка Фандъкова и към директора на СДВР Ивайло Спи...

Шофьорът буквално се изсмя на дадено от шефа на ДАИ – София Румен Крумов интервю след трагедията на "Цариградско шосе". Гостът каза, че превозвачите са крайно стриктни, но след това става страшно – лизингополучателите наемат таксиметрови шофьори, но поне 40% от колите-такси работят за кухи фирми. Това значи, че се фискализират апаратите, като се купуват – от 150 до 500 лева за разрешително. На практика данъчно задълженото лице е някой беден и неграмотен човек, на чието име се води лизингодателя.

Отделно няма контрол при вкарването на имената в таксиметровите апарати. Оборотите често не се отчитат - правят го лизингодатели с по 4-5 до 10 автомобила обикновено не се отчитат, каза шофьорът.

Обичайна практика за такива кухи фирми е да слагат лихви върху вноската на лизинга, налагат се глоби, аренди и шофьорът става зависим при изплащането на колата.

При наемането на кадри големите фирми-превозвачи са стриктни, но при лизингополучателят нещата се късат – напуска шофьор, хваща се първият от улицата, фискализира се апаратът и почва да работи, твърди човекът.

Таксиметровият шофьор, който помете 12 души на Цариградско шосе, е бил с 1,89 промила

Таксиметровият шофьор Михаил Куртев, който предизвика жестоката катастрофа снощи в София, е бил мрътво пиян. Той е карал таксито с 1,8...

Вижте сами въпросите за психоизпита, за удостоверение на таксиметров шофьор – те са стабилни, но като дадеш 300-400 лева и става лесно, заяви таксиметровият шофьор. Трябват спешни мерки – таксиметров шофьор да се въвежда в таксиметровия апарат само срещу сключен трудов договор, смята шофьорът.

Когато трябва да се изкара разрешително се отива в ДАИ и се дава 5 лева държавна такса, за да се върне документът в общината. Негласно обаче се слагат още 5-10-20 лева, за да удари даяджията печата, твърди човекът. Зависимостите са от законодателя до най-ниското ниво, заяви шофьорът.

Частният случай

Гостът в bTV каза, че е подал жалба, защото е работил без трудов договор и се е отказал – работил е за лизингополучател към една от големите таксиметрови фирми, която се намирала в Дианабад. Собственикът на фирмата-лизингополучател се казва Калин Иванов Патронски, а фирмата е регистрирана на бул. „Никола Габровски” 1 в София. Патронски имал хранителен магазин, кафе в квартал „Надежда” и действа като типична мутра, казва човекът. Идвал е да ми звъни по нощите на вратата, защото съм му дължал 785 лева, понеже не съм работил и затова колата му търпяла загуби, обясни таксиметровият шофьор. Заради тези заплахи пратих децата в провинцията и се криех много време, добави той - бившият ми работодател заплашваше да ме хвърля в морето, да продаде дъщеря ми за проститутка и куп други гадости.

ВАС нареди проверка на всички таксита в страната

Зловещата катастрофа на бул. "Цариградско шосе" в сряда, 10 юли, накара Върховна административна прокуратура да възложи на АПИ проверки...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика