Милионни глоби се предвиждат в законопроекта за борба с прането на пари

2596
Милионни глоби се предвиждат в законопроекта за борба с прането на пари
Снимка: iStock/Guliver

Ако има системни нарушения по текстове в подготвяния нов Закон за мерките срещу изпирането на пари, може да бъдат налагани глоби до 10 млн. лева. Проектът за нов закон е дело на правителството и отразява европейска директива от 2015 година, с която се затяга режимът в борбата с прането на пари.

Наказанията за нарушения, които не съставляват престъпление, попадат в няколко групи, уточнява в. "Сега". Най-напред идва неизпълнението на мерките, предвидени в закона, от страна на задължените лица (банки, застрахователи, инвестиционни посредници, пенсионноосигурителни дружества и др.) - проверки, установяване на действителни собственици, изясняване на произхода на средствата на клиента, сигнализиране при съмнения за пране на пари и др. За физическо лице глобата ще е 1000 до 10 000 лв., при повторно нарушение сумите са двойно по-големи. За фирмите имуществената санкция ще е между 2000 и 20 000 лв., която стига от 5000 до 50 000 лв. при рецидив и до 200 000 лв., ако нарушителят е банка, обменно бюро, инвестиционен посредник и др.

Ще бъдат ли проверявани по-стриктно парите на "големите политици"?

Президенти, премиери, министри, депутати - това са само част от политиците, които съвсем скоро може да подлежат на много щателни провер...

В законопроекта се въвежда и понятието категорията "системен нарушител". "Системен нарушител" е задължено по закона лице, което е извършило 5 или повече административни нарушения на нормативните разпоредби в рамките на една година. Тук наказанията стигат до 10 000 000 лв. за юридическо лице или едноличен търговец или до 10% от годишния оборот на предприятието за предходната година. Същата максимална глоба може да се наложи и на тесен кръг физически лица. Става въпрос за хората, управляващи държавни и частни структури, които са задължени да докладват за съмнителни сделки, както и за шефовете на специализираните вътрешни служби срещу прането на пари.

Новият закон въвежда дефиницията за банка-фантом, вписана в евродирективата. Като такава се определя "кредитна институция или финансова институция ... или институция, извършваща дейности, еквивалентни на извършваните от такива институции, учредена в юрисдикция, в която тя няма физическо присъствие, включващо концепция и управление, и е необвързана с регулирана финансова група".

Финансовото разузнаване към ДАНС рядко стига до организаторите на схеми за пране на пари, става ясно от годишния доклад на дирекцията за 2016 г. По закон тя трябва да получава информация за съмнителни сделки от държавни и частни структури, но често пъти сигналите не са достатъчни, пише в отчета. През миналата година в ДАНС са постъпили близо 3 хил. сигнала за съмнителни операции.

"В мнозинството от случаите се забелязва, че преки участници, които извършват съмнителните операции/сделки, са подставени лица със сходен профил. На второто ниво са лицата, които подпомагат дейността им с даването на насоки при осъществяване на съмнителните операции/сделки. В много редки случаи докладването на съмнителни операции и достъпните на дирекция "Финансово разузнаване - ДАНС" източници на информация могат да покажат организаторите на схемите", пише в доклада. В схемите често имало международен елемент - използвали се офшорни компании.

С нов закон разширяват кръга на проверки за изпиране на пари

Правителството одобри проекта на нов закон за мерките срещу изпирането на пари. Както и в действащия Закон за мерките срещу изпирането...

Увеличава се броят на случаите, в които се перат пари, придобити чрез измама. Обикновено това се прави чрез компютърни измами. Виртуалните валути също крият сериозни рискове, твърдят от ДАНС.

Осъдените за пране на пари у нас се броят на пръсти, защото прокуратурата трудно доказва такива престъпления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика