Можем да вземем пари за енергетиката от плана "Юнкер" заради Гърция

3524
Можем да вземем пари за енергетиката от плана "Юнкер" заради Гърция

България може да участва в плана "Юнкер" с проекта за газов интерконектор с Гърция. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на десетата национална дискусия „Да! На българската икономика“, посветена на новите възможности за инвестиции в България, които се откриват с европейския план.

Интересен факт е, че всъщност проектът може да кандидатства за пари по плана "Юнкер" заради гръцката страна. Участие в проекта има гръцко-италианския консорциум "Посейдон", който е частно сдружение. От българска страна участник е БЕХ, а в плана "Юнкер" не се допускат изцяло държавни проекти - трябва да има минимум публично-частно партньорство.

Антъни Блинкен: Интерконекторът между България и Гърция ще преобрази енергийния сектор на Балканите

Интерконекторът между България и Гърция крие потенциала буквално да преобрази енергийния сектор не само в България, но и на Балканите. ...

До момента на изграждането на интерконектора е осигурено безвъзмездно финансиране в размер на 45 млн. евро, а общата стойност на проекта е около 220 млн. евро. Кандидатстване за пари по плана "Юнкер" ще може да има веднага след успешното приключване на втората фаза на пазарния тест по проекта. Министър Петкова припомни добрите резултати от първата необвързваща фаза на теста по проекта, в рамките на която 9 компании заявиха над 4.4 млрд. куб. метра газ годишно, което надхвърля първоначалния капацитет на газопровода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика