МРРБ кандидатства в 3 насоки по фонда "Юнкер"

21828
МРРБ кандидатства  в 3 насоки по фонда "Юнкер"
Снимка: БГНЕС

МРРБ е кандидатствало по така наречения план "Юнкер" с пакет от проекти в три категории. Това съобщи в отговор на въпрос министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

В първият пакет проекти са заложени средства за създаването на Фонда за енергийна ефективност в размер на 1 млрд. лева, като дългосрочната цел на България е 2 млрд. лева. Вече има заявен интерес от ЕБВР и СБ. Предстоят разговори и с ЕИБ, информира БТА.

Московски вече говори за проекти в рамките на плана "Юнкер"

Имаме и сме подали готови проекти за плана "Юнкер" те са в две направления. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски, визира...

Вторият пакет проекти, които сме представили, са проекти от пътната инфраструктура. Предлагаме изграждането на няколко ключови приоритетни направления: София-Видин, София-Калотина, Велико Търново-Русе, с опция за магистрала „Черно море“, посочи Лиляна Павлова.

Третата категория от предложеи проекти се отнася до водния сектор, който е недофинансиран.

По отношение на това, че в КТБ има средства на сдружения на собственици на жилища, чиито пари за саниране са вложени в банката Павлова потвърди, че всички средства са гарантирани и предстои да бъдат изплатени.

"Това, което се случи миналата седмица, когато сдружението на собствениците на жилища отиде да изтегли тези пари, в банката, която е обслужваща излизаше, че средствата са нула,което не е така. Днес до края на дена очаквам да ни кажат как и кога ще решат проблема. Искам да уверя, че средствата са гарантирани и ще направим необходимото сдруженията да си ги получат в максимално кратки срокове", коментира министърът на регионалното развитие, цитирана от агенция "Фокус".

Станишев недоволства от плана на Юнкер за освежаване на икономиката на ЕС

Европейските социалисти очакваха много по-мащабен план със свеж финансов ресурс. Нетна добавена стойност за икономиката от 315 млрд. е...

На 26 ноември председателят на Европейската комисия представи плана си пред Европейския парламент и основата му е - залог на частни инвестиции чрез стимулиране от страна на ЕС.

За да реализира плана си, ЕК ще създаде Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ, EFSI), който ще има начален капитал от 21 млрд. евро. Той ще се управлява от директорски борд, като ЕК ще има участие в него. Нетният ефект върху европейската икономика от дейността на този фонд се изчислява от Брюксел на 315 млрд. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика