НЕК развали договора за АЕЦ Белене с Уорли Парсънс

45302
НЕК развали договора за АЕЦ Белене с Уорли Парсънс

Държавната Национална електрическа компания (НЕК ЕАД) развали по право скандалния договор с архитект-инженера и консултант по строителния надзор на АЕЦ "Белене" "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис" ЕАД, предаде БГНЕС.

Решението е взето във връзка с Решение №250 на Министерски съвет и Решение на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене" и поради обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора. Архитект-инженерът е уведомен за решението на НЕК.

След встъпването си в длъжност, новото ръководство на НЕК върна на изпълнителя (архитект-инженера) всички получени фактури, издадени от самия него. Те са 4 (четири) на обща стойност 5 349 363, 6 евро - сума, равняваща се на минималните работни заплати на близо 34 500 българи.

През последните седмици прокуратурата проведе няколко мащабни операции по повод неправомерното изплащане на 950 000 евро всеки месец след официалното спиране на проекта за АЕЦ "Белене". Според твърденията плащанията са извършвани когато министър на икономиката и енергетиката е Делян Добрев в кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от служебния кабинет с премиер Марин Райков. И двамата министри отрекоха да е имало такива плащания, като Василев заяви, че в МИЕТ по негово време не е постъпвала фактура за плащане на консултантите.

В края на миналата седмица на собственика на "Риск Инжинеринг" Богомил Манчев беше поискана рекордната за страната ни парична гаранция от 1 млн. лева. Манчев е обвинен в злоупотреба, но той твърди, че "Риск Инженеринг" има отношения с "Уорли Парсънс" т.е. няма отношения с държавата. Ако изобщо има обвинение, то трябва да е към "Уорли Парсънс", а не към мен, казва Манчев.

1 млн. лева гаранция за Богомил Манчев

Собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Maнчев е вече обвиняем. Гаранцията му е 1 милион лева, съобщи БГНЕС.Манчев бе привикан тази с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика