Няма причина бензинът у нас да поскъпва, експерт обясни защо. Ако подкрепим украинците, ще стане различно

6682
Няма причина бензинът у нас да поскъпва, експерт обясни защо. Ако подкрепим украинците, ще стане различно
Снимка: iStock

Колкото повече поскъпва неруският петрол, толкова повече поевтинява руският. Затова няма основание за всички приказки за бензин 4-5 лева на литър. Дори 3 лева не е достигнал и не вярвам да достигне. Помните началото на пандемията – тоалетна хартия, всякакви хранителни стоки се изкупуваха и се видя, че не се случват липси. Това заяви икономистът Георги Ангелов.

"Когато има напрежение, има страх, каквато и партенка да се пусне, хората пробват", обясни Ангелов. "Видяха, че не свършва, и се успокоиха", добави той пред Нова телевизия. Според него е "хубаво, че се пробва още в началото, за да се изчисти този въпрос" и да не вървят такива партенки.

Прогноза: Бензинът ще стигне малко над 3 лева, но не и повече

Доставките на нефт за България са стабилни и ритмични, заяви председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Вален...

Западните компании опитват да намерят алтернатива на руския петрол – никой не го иска, констатира Ангелов. Според него, поне засега няма индикации, че България ще спре да купува руски петрол – съответно няма оправдание за шоково поскъпване на горивата у нас.

Намирането на информация за движението на цената на руския петрол "Уралс" - "Лукойл Нефтохим" работи с този сорт, по принцип е доста трудно. Но към 4 март цената му е под 100 долара за барел - 98.77 долара за барел. Това е разлика от около 20 долара с "Брент" и лекия суров петрол, но говорим за тази дата - сега цената се променя. Още: Златото премина психологическа граница, петролът и газът поскъпват "Лукой Нефтохим" обаче може да работи не само с руски петрол, съответно няма опасност рафинерията да спре да прави горива дори при спиране на тази суровина, каза Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация пред БНТ на 4 март.

На 5 март Shell обяви, че ще дари във фонд за подкрепа на Украйна приходите си от всяка капка руски петрол. Това стана точно когато украинският външен министър Дмитро Кулеба попита в Twitter дали руският петрол мирише на украинска кръв. А в докери на британското пристанище остров Грей, където има терминал за втечнен газ, са отказали да разтоварят руски танкер.

Що се отнася специално до газа, засега България ще се стабилизира – защото идват по-топлите месеци, те са съвсем близо. Но за следващия отоплителен сезон трябва да имаме алтернативи – като интерконектора с Гърция. "Въпросът е, че 12 години не можем да построим една тръба", напомни Ангелов. 2009 година получихме пари – пари има, проектите не можем да ги изпълним, посочи той. От 2009 година до 2021 година, с изключение на само 2 години, на власт беше Бойко Борисов и ГЕРБ беше водещата управляваща партия.

Кирил Петков: Почваме проверка кой създаде паника за горивата

Без никаква причина в момента се всява паника с горивата. Един танкер разтовари днес, чакат се още два танкера за разтоварване в Лукойл...

Отмъщението на Запада: Руските олигарси останаха без яхти, имоти и много милиарди

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com