Петкова към Новак: Възобновяване на Бургас-Александруполис не се обсъжда

14361
Петкова към Новак: Възобновяване на Бургас-Александруполис не се обсъжда
Снимка: Министерство на енергетиката

Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с руския си колега Александър Новак по време на 19-я Петербургски икономически форум. Двамата подчертаха, че работата на българо-руската смесена икономическа комисия е добър формат за обсъждане на текущи въпроси.

По време на срещата руската страна постави въпроса, свързан с това на лице ли е промяна в позицията на България по отношение на проекта Бургас-Александруполис. Министър Петкова информира, че към момента не е обсъждана възможност за възобновяване на проекта.

Петкова: Няма да има забавяне на удължаването на живота на АЕЦ "Козлодуй"

Забавяне на удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да има. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Пе...

В рамките на срещата министър Петкова представи детайли от концепция за изграждане на газов хъб на територията на България пред Александър Новак. "Проектът за газов хъб предвижда приемо-предавателна точка до град Варна за руския газ, както и газът доставян от интерконекторите и бъдещия местен добив от дълбоко Черно море. Запознахме Европейската комисия с концепцията и проектите от нея са включени в десет годишния план за развитие на ENSOG.

Следващият етап от този процес е свързан с анализ, който ENSOG следва да извърши върху влиянието на проекта за газов хъб върху съседните страни. Това ще позволи определянето му за проект от общ интерес. По думите й предимствата на проекта са стратегическото разположение на страната ни, добре развитата гаозпреносна мрежа в България и предстоящото й разширение и модернизация.

Според Петкова българският газов хъб ще даде ефективна възможност за пренос на природен газ от Русия към Централна Европа.

Министър Новак заяви от своя страна, че руската страна ще разгледа концепцията на България за изграждане на газов хъб. Подробности ще бъдат обсъдени на предстоящата среща на работната група по енергетика в София.

Работодателите заплашват, че ще искат оставките на Теменужка Петкова и Иван Иванов

Три национално представителни организации на бизнеса – АИКБ, БСК и КРИБ, настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов във...

Петкова предложи следващото заседание на българо-руската работна група по енергетика да се проведе в София, преди заседанието на смесената комисия, планирано за есента. Тя подчерта, че руската страна продължава да е важен партньор за България в енергийния сектор, съобщават от Министерството на енергетиката.

Вчера Петкова заяви по време на форума, че забавяне на удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да има.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика