Петър Славов не смята, че двама директори на НЕК са отишли сами да си купят реактори

2281
Петър Славов не смята, че двама директори на НЕК са отишли сами да си купят реактори
Снимка: БГНЕС

Очевидно е – не мога да си представя как едни лица, пък били те и директори на НЕК, отиват и си поръчват два реактора за по 600 млн. лева, без да има де факто подписан договор за изграждане на атомна централа, без да има решение на УС на НЕК, без да имат въобще такова право. Така депутатът от Реформаторския блок Петър Славов коментира думите на енергийния министър Теменужка Петкова, която посочи конкретни имена като виновници за това, че сега ще плащаме 1,2 млрд. лева на Русия – директорите на НЕК през 2008 година Мардик Папазян и Любомир Велков.

Дори вие не можахте веднага да се сетите имената на въпросните господа – така Славов коментира въпрос на Actualno.com дали смята, че Папазян и Велков в случая са бушони. Депутатът припомни изказване на Таско Ерменков от предаването „Референдум” във вторник (27 септември), когато, според Славов, Ерменков направо си е признал, че имало един вид директива в БСП да се продължава с „Белене”. Тогава начело на БСП беше Сергей Станишев.

НЕК няма да обжалва решението на арбитража за АЕЦ „Белене"

Националната електрическа компания (НЕК) е решила да не обжалва решението на Международния арбитражен съд по казуса "АЕЦ Белене". Причи...

Очевидно много лица са знаели за подготвяния подпис за двата реактора за „Белене”. Най-вероятно всичко е ставало с устни нареждания към Папазян и Велков, може и по-друг начин, каза пред Actualno.com Славов. Той е убеден, че двамата бивши директори на НЕК може да разкрият много интересни неща пред прокуратурата, когато бъдат извикани на разпит. Припомняме, че по-рано днес (29 септември) енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че срещу Папазян и Велков е възобновено досъдебно производство заради „Белене”.

Политическата отговорност е ясна – всичко се случи по времето на Тройната коалиция. Трябва обаче да се търси индивидуалната отговорност, която доведе до това данъкоплатецът да трябва да осигурява тези 1,2 млрд. лева за „Белене”, посочи Славов. На въпрос на Actualno.com какви биха могли да бъдат евентуалните присъди на Папазян и Велков, депутатът, който е и юрист по образование, отговори, че трябва да се види обвинението. Ако са изпълнявали разпореждането на някой друг, това, естествено, означава различно наказание, стана ясно от думите на Славов.

Относно шансовете да препродадем двата реактора, Петър Славов изрази мнение, че трябва да се положат всички усилия в тази насока. Хубаво е, че прекраихме „Белене” през 2012 година и нека си остане така. Но до момента, в който още не сме платили дължимата сума на Русия, можем да водим преговори с Москва за съдействие за продажба на реакторите, защото сами очевидно няма да можем да ги продадем, категоричен беше Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика