Постигнаха пълен консенсус за парите за тютюнопроизводителите

30985
Постигнаха пълен консенсус за парите за тютюнопроизводителите
Снимка: БГНЕС

Постигнахме почти пълен консенсус за схемата за разпределение на националните доплащания за реколта 2013 г. за тютюнопроизводителите.

Това заяви на брифинг зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов, предаде БГНЕС.

Преди това Абазов участва в Консултативния съвет по тютюн в Министерство на земеделието и храните (МЗХ), който продължи близо три часа. Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев наблегна на факта, че миналата година за национални доплащания производителите са получили 84 милиона лев, а тази малко над 100 милиона лева.

Абазов заяви, че в началото на май най-късно, или в края на април парите ще бъдат по сметките на тютюнопроизводители.

Следва обработка от Разплащателната агенция и в най-скоро време да има преводи по сметките на тютюнопроизводителите. Бройката на заявителите от тютюнопроизводителите не е малка, около 42 000, което ще отнеме време, допълни той.

Заместникът на Димитър Греков твърдо заяви, че това е било най-възможното разпределение към днешна дата и подчерта, че не иска да се делят тютюнопроизводители, защото всички те са скъпи за МЗХ.

Решението за разплащанията е било взето след анализи на цените на изкупната кампания, нива на подпомагането преди и сега. Предложението за доплащанията е било разисквано с различни представители на тютюневия сектор.

Най-голямо увеличение ще получат производителите на басми и по-малко на групата Бърлей и Каба кулак.

По време на съвета са били обсъдени и договорите, които производителите на тютюн сключват с фирмите, които го изкупуват.

Обединихме , че всички, които са заинтересовани и работят в сектора не могат едни без други, производители без изкупвачи и обратното. Обединихме се, че всички с е в една лодка с еднакви интереси, заяви Абазов.

Той допълни, че ще бъдат предложени промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Цветан Филев изрази надеждите си, че до края на април средствата ще са по сметките на тютюнопроизводителите и заяви, че тютюнопроизводителите трябва да бъдат доволни от тези средства.

Тези средства не идват даром при българските тютюнопроизводители. Така усещаме, че се оценява труда ни и виждаме колко важен е секторът ни. Това беше най-справедливото разпределение спрямо видовете тютюн, каза още Филев.

Плащат на тютюнопроизводителите до края на април

Краят на април е финалният срок, в който тютюнопроизводителите ще получат по сметките си парите за реколта 2013, заяви депутатът от БСП...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика