Предоговарянията по „Южен поток” започват през февруари или март

20877
Предоговарянията по „Южен поток” започват през февруари или март

Предоговарянето на споразуменията за проекта „Южен поток” вероятно ще започне през февруари или март. Това заяви Марлене Холцнер – говорител на еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, в предаването „Събота 150”, съобщава КРОСС.

Европейската комисия ще проведе на експертно ниво срещи със страните от Евросъюза, които са сключили споразумения с Русия по проекта "Южен поток", каза Холцнер. Реакцията е по повод искането на Европейската комисия да бъдат предоговорени двустранните споразумения за газопровода, каквото има и България.

ЕК не ни вярва и затова поема преговорите за Южен поток, казва Бойко Борисов

Прочитът на изказването на еврокомисаря Йотингер за "Южен поток" е, че ЕК не вярва, че България може да защити своите интереси. Това к...

Комисар Йотингер ще посети Русия в средата на януари. Визитата ще е подготвителна за срещата на върха „Европейски съюз - Русия" и несъмнено по време на нея също ще се водят разговори по този въпрос.

Искаме да разберем какво можем да направим заедно и да чуем позициите и реакциите на руската страна. Ние сме длъжни да проверим дали наистина всички действащи споразумения са в унисон с общностното законодателство и когато това не е така има само две възможности: първата и най-добрата, която ще даде на всички нужната правна сигурност, е преговори и пренаписване на проблемните клаузи. Ако това се окаже невъзможно, трябва да поискаме от съответната страна-членка едностранно да деносира въпросното споразумение и да не го изпълнява, каза Марлене Холцнер.

"Просто трябва да кажем, че тук няма място за интерпретации. Ако европейска компания отиде в Русия, и иска да прави бизнес и да инвестира там, руснаците ще кажат „добре дошли сте, но трябва да спазвате нашите правила”. И ако някой има съмнения, в крайна сметка съдът ще решава кой е прав. Същото е и при нас. Не е работа нито на страните-членки, нито на международните ни партньори да тълкуват европейското законодателство. Ако има съмнения в прилагането му, имаме Европейски съд и той е този, който ще отсъди какъв точно е законът и как трябва да се спазва. Нашето законодателство много ясно определя, че двустранните споразумения трябва да са в съответствие с европейските норми, а не с международните", каза още Холцнер.

По повод съмненията, че правилата са гъвкави, а Европейската комисия и конкретно германският комисар по енергетиката толерират „Северен поток" и германският интерес в него, а в същото време създават проблеми за „Южен поток", Марлене Холцнер заяви: "В случая със „Северен поток" Русия се съобрази с европейските правила. Тя каза: искаме да изградим газопровод, това е трасето, през което той ще преминава, може ли, моля, да получим изключение от съществуващото европейско законодателство. Европейската комисия провери дали „Северен поток" удовлетворява условията за такова изключение и в крайна сметка го даде - в две много важни области: „Газпром" получи възможността да запази за себе си 50 на сто от капацитета от тръбата, и да определя сам тарифите - а не това да се прави от независим орган, каквато е европейската норма."

Цената на "Южен поток" се вдига

В отговор на призива на руското правителство за икономии, "Газпром" увеличи цените на Южния коридор почти 1,5 пъти до 738,5 рубли, пи...

Марлене Холцнер беше категорична, че в случая с „Южен поток" биха приложили абсолютно същите правила и абсолютно същия подход: "Но въпреки, че многократно повтаряме това, Русия и до днес не е внесла официална молба за изключение. Вместо това оттам ни казват, че в този случай европейското законодателство не играе роля. А ние не можем да приемем международен партньор извън Европейския съюз да определя собствени правила и да ни казва, че тълкува по свой, различен начин нашите."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика