Продукцията в селското стопанство нарасна с 32% през тази година

5665
Продукцията в селското стопанство нарасна с 32% през тази година
Снимка: iStock/Guliver

Крайната продукция на българското селско стопанство възлиза на 10.4 млрд. лева по базисни цени за настоящата 2021 година. Това представлява повишение от 32.4% спрямо миналата 2020 година, сочи първа оценка на Националния статистически институт на икономическите сметки в селското стопанство. Увеличението в крайната продукция се дължи както на повишение в произведените обеми, така и на покачването на цените.

"След значителния спад в продукцията през 2020 г., дължащ се преди всичко на лоша в климатично отношение година, през 2021 г. се наблюдава увеличение в резултат както на ръст в обемите - със 17.5%, така и на цените - с 12.7%.", посочват от НСИ.

Растениевъдството оформя основен дял от общата продукция на родното селско стопанство. Произведената продукция в растениевъдството достига 7.691 млрд. лева през тази година. Това е ръст от цели 46.9% на годишна база. Увеличението се дължи на повишение в обемите от 24.4% и на скок в цените с 18.1% спрямо миналата година. Зърнените култури се радват на значителен ръст в произведените обеми, докато спад се наблюдава единствено при зеленчуците.

"Значителен ръст в обемите на растениевъдната продукция се наблюдава във всички основни култури с изключение на зеленчуците, което е в резултат на по-високите добиви поради благоприятните климатични условия. Най-голямо увеличение на обемите се наблюдава при зърнените култури - с 35.3%.", пише в съобщението.

Животновъдството е произвело продукция за малко над 2 млрд. лева през 2021 година. За разлика от растениевъдството, тук се отчита символично повишение от 2% на годишна база. Минималният ръст се дължи на увеличение в обемите от 3% и спад в цените с 1% спрямо миналата година.

 

Българското селско стопанство произвежда по-малко на по-високи цени

Селскостопанската продукция в България записва спад в произведените количества от 11% на годишна база, като в същото време цените скача...

Брутната добавена стойност се увеличава с 44.7% на годишна база, нетният опериращ излишък/смесен доход - с 33%, а нетният предприемачески доход - с 43.0%;   

Източник: НСИ

Стойността на вложените в селското стопанство през 2021 г. средства за текущо потребление достига 5.47 млрд. лева, което е с 23% повече от предходната година и е в резултат както на увеличение в обемите - с 13.4%, така и на ръст на цените - с 8.5%.

Брутната добавена стойност по базисни цени, създадена в селското стопанство през 2021 г., достига 4.947 млрд. лева и е с 44.7% по-висока от 2020 година. Увеличението е в резултат както на ръст на обемите - с 22.8%, така и на увеличение на цените - със 17.8%.

*Базисните цени включват субсидиите по продукти и не включват данъците по продукти;

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика