Протестиращите енергетици и миньори бойкотираха министър Радев, той ги защити

6533
Протестиращите енергетици и миньори бойкотираха министър Радев, той ги защити
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Румен Радев, неговият заместник Красимир Ненов, административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток 2" и "Мини Марица Изток" обсъдиха на дълга среща протестите и блокадите на енергетиците и миньорите, недоволни от териториалните планове за справедлив преход.

На срещата в централата обаче демонстрантите не дойдоха - там бяха единствено административните ръководители на ТЕЦ-а, стана ясно от думите на Радев на брифинг пред журналисти. Междувременно представителите на протестиращите, както и лидерите на синдикатите от КНСБ и КТ "Подкрепа" продължават блокадите и министърът ще отиде директно при тях.

Днес България изпраща териториалните планове за въглищните централи към Европейската комисия. На 30 септември приключва крайният срок и ако той бъде изпуснат, страната ни ще загуби милиарди - по думите на премиера Николай Денков.

А вчера правителството реши: Въглищните централи затварят до 2038 г., ще има компенсации за напускащи работници (ВИДЕО)

Какво обсъди министърът с ръководството на ТЕЦ-а?

"Основно обсъдихме да сме уверени, че всички действия, които се предприемат, неминуемо да гарантира, да обезпечи сигурността на електроенергийната система и електроенергийното производство. С това са свързани и всички дейности за есенно-зимния период", каза Радев.

"Не трябва да се създава напрежение в обществото ни и да се настройва една група хора срещу друга. Всички колеги, които са излезли на протести, със сигурност не застрашават функционирането на системата", допълни той. "Затруднения се създават – с трафик, с пътуване, но това са предпочели колегите. Щом така считат, че е правилно, щом е в рамките на закона, е в тяхно право".

Още: Миньорите продължават с блокадата на "Тракия" и Подбалканския път

"Създава се усещане, че покрай местните избори се търсят и се говорят едни неща, на пръв поглед симпатични, но силно подвеждащи хората", твърди енергийният министър. "Със сигурност протестиращите имат основания да са притеснени за работното си място – това е най-важното, което обсъждахме тук - общия план за развитие на мината, годишните програми в дългосрочен план, производствата. В една такава мина нещата не се изчерпват с добива и преработката на въглищата. Всички сме на едно и също мнение – работни места не трябва да бъдат губени. Загубата на всеки човек в региона, при цялата зловеща демография, би била престъпление".

Снимка: БГНЕС

Той няколко пъти отличи колко важни са енергетиците и миньорите. "Най-големият актив са хората. Има технически грамотни хора, отговорно изпълняващи задълженията си", заяви Радев.

Според него преквалификацията на тези хора до 2038 г. не означава нещо, което стартира "от днес за утре". "Това, което искаме, е максимално обемите на работните места да бъдат запазени и развивани през допълнителни дейности, включително рекултивация и подготовка на региона в други терени за други икономически дейности", обясни той.

Още: Глас от ПП-ДБ очаква въглищните централи да затворят преди 2038 г.

Запазване на отрасъла - възможно ли е?

2038 г. според него е консенсус, защото преди това са се гледали по-ускорени варианти за затваряне на въглищните централи. "Само тази малка разлика от 4-5 години с концесионния договор значи, че има да се преработва съществено целият проект", допълни той.

И коментира идеята за държавен оператор за конверсия на въглищните региони, която предизвика протести. "Ако се създаде, видите ли, това щяло да е срещу въгледобивната дейност. Но не е това идеята. Ако това поражда страх, балансирано решение може да бъде в рамките на БЕХ да създадем този вид дейност, така че да обезпечим единствено работата на мината. Не може подобно дружество просто да изземва активи на мината и да ги разпарчатосва – аз съм противник на това и не е това идеята", каза Радев.

Според него протестът се дължи на дълбоко разочарование и недоверие във властта през годините - "толкова много години лъгане и противоречиви сигнали".

Още: Радослав Рибарски: За затваряне на мини не се говори в териториалните планове

Оставка?

"Най-лесната част е оставка, стига това да реши въпроса. Искам да убедя хората да имат търпение и да влязат в смислени разговори", заяви Румен Радев по темата за евентуална своя оставка.

Той каза, че не е докрай запознат с детайлите по териториалните планове относно компенсациите за миньорите.

Още: "Чий е министърът?": Управляващите отрязаха исканията на опозицията за териториалните планове

Протестиращи миньори и енергетици блокират вече повече от денонощие преминаването през Прохода на Републиката в района на село Гурково, детелината на автомагистрала "Тракия" при Стара Загора и Подбалканския път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Енергийната система на България е на кръстопът: Говори министърът на енергетиката Владимир Малинов

Поскъпването на любим продукт в ЕС се забави, в България обаче цената му расте

Домашните любимци в България вече имат специален магазин в eMAG с над 50 000 продукта

Вносител №1 на захар в света, принуден да внася заради най-лошата реколта от 1900 г.

Заработи първата в България и региона водородна зарядна станция

Строителството в София - по-скъпо от това в Барселона и Мадрид

NEXT BASKET - едно SaaS решение с допълнителни услуги и по-ефективно управление на онлайн бизнеса

„ЕСКО България“ започва изграждането на трета ВЕИ централа за „Аурубис България“

НАП, Митниците и полиция влязоха в "Лукойл"

България и Южна Корея обсъждат съвместни покупки на природен газ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика