Разнобой в подкрепата за блокадата на границата по Великден

1158
Разнобой в подкрепата за блокадата на границата по Великден
Снимка: БГНЕС

Българските хотелиери подкрепят протеста на превозвачите, коментира и Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Нашите членове от Петрич, Сандански и Банско пострадаха много от гръцката блокада през зимата и смятат, че е време да се вземат мерки и да се спре произволът на гръцките фермери, допълни той.

Според него подобни спорове трябва да се решават с дипломатически прийоми, защото сега вместо страната ни да спечели от геополитическата ситуация, ще се облагодетелстват Сърбия и Македония.

Превозвачите с половин уста признаха, че блокадите им по Великден няма да засегнат гръцките фермери

След дълги дебати решихме да блокираме границата с Гърция по време на Великденските празници и Гергьовден. Това е отговор на блокадата ...

Изявлението на Рагин, направено пред "Труд", е съвсем различно от казаното от хотелиери, ресторантьори и туроператори от Пиринския край. Вчера (21 април) е изпратено нарочно писмо до премиера Бойко Борисов, до шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров и до областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, с което се изразява несъгласие с готвената блокада.

Над 50 000 българи ще бъдат засегнати от блокадата на гръцката граница, която нашите превозвачи готвят за празниците. Толкова наши сънародници ще почиват организирано в южната ни съседка за Великден, твърди Байко Байков, председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти.

Според Байков има варианти да се минава през Македония и Турция, но със сигурност това ще е доста неприятно преживяване. Той допълни, че гръцки туристически групи вече са анулирали резервациите си за почивка в България за Великден след информацията за готвените блокади.

Засега превозвачите са категорични, че ще блокират всички пунктове с Гърция от 29 април до 8 май, но не през цялото време. Все още не е изяснено кога ще има блокада и кога ще е свободно да се преминава. Обсъждат се няколко варианта. Първият вариант, който е по-вероятен е 16 часа да има блокада, 8 часа да е свободно за преминаване, като става въпрос за интервали от по 4 часа с блокада и 2 без блокада, заяви Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Решено: Българските превозвачи затварят границата с Гърция за празниците

Българските превозвачи ще блокират границата с Гърция за Великден. Блокадата е предвидена за 10 часа навръх Разпети петък, но няма кра...

Блокадата на граничните пунктове е в отговор на гръцките 40-дневни протести през зимата, като загубите за родния бизнес от тях се изчисляват на най-малко 10 милиона евро. Българските търговци обаче няма да получат компенсация за тях, реши Европейската комисия, стана ясно от отговора на Брюксел, изпратен до евродепутата Ангел Джамбазки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика