Русия е натискана от ЕС чрез "Южен поток", убеден е Куюмджиев

19642
Русия е натискана от ЕС чрез "Южен поток", убеден е Куюмджиев
Снимка: БГНЕС

Причината Европейският съюз да пречи на „Южен поток” е много простичка – да се смаже Русия в геополитически аспект. Всички говорят за диверсификация на енергийните източници, но в крайна сметка газът идва от Русия – „Южен поток” ще ни даде възможност да заобиколим Украйна и да не сме зависими от трасето оттам, заяви червеният депутат Явор Куюмджиев.

Куюмджиев заяви, че България категорично трябва да остане в Европейския съюз. Не са ни канили в Евразийския съюз, това е долна инсинуация, няма и да се присъединяаме, каза той. Ние спазваме европейското законодателство и е абсурдно това, което се случва заради колегите от Реформаторския блок и ГЕРБ. Това е атака от Брюксел и тя е факт заради Реформаторския блок. Всяко писмо на г-н Йотингер започваше с „беше ни донесено, че ..”, а после имаше неясни щрихи, нарисува картината Куюмджиев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Газпром е готов да строи "Южен поток" без външно финансиране

Ако западните банки откажат да финансират строителството на „Южен поток”, което се оценява на 16 милиарда евро, „Газп...

По отношение на оперативните програми и най-вече ОП „Регионално развитие”, която ще бъде спряна, както и ОП „Околна среда” Куюмджиев отвърна, че не стига до такава конспирация. Разбрах, че за ОП „Регионално развитие” става въпрос за блокада на средства заради Бургас, а там средствата се усвояваха по време на ГЕРБ, обясни Куюмджиев. Не си позволявам да подозирам ЕК в такова двуличие – заради „Южен поток” да ни спират пари, подчерта червеният депутат.

Несериозно е да се твърди, че експертите от Европейската комисия се поддават на някакви внушения, категорично каза депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски. Прецедент е в историята на България и на ЕС да се започва наказателна процедура още преди да е прието законодателство – промените в Закона за енергетиката са между първо и второ четене, добави той.

Не може да има конкурс за „Южен поток” няколко дни преди новогодишните празници и да се решава това на 21 декември (бел. ред – става въпрос за поемането на проекта от „Южен поток” България). Конкурсът не е по Закона за обществените поръчки, каза Московски. Проблем е, че в един от документите за проекта е записано, че „концесионерите могат да дадат достъп до „Южен поток” на трети страни”. Те не „могат”, а са „длъжни”, посочи бившият министър на транспорта.

Не съм съгласен, че „Южен поток” е без алтернатива – перспективите за добив на газ в шелфа на Черно море са добри, завърши Московски.

Кой лъже за "Южен поток" - кабинетът Орешарски или ЕК?

Преди почти половин година Ви попитахме какво мислите за проекта „Южен поток” – дали той е в помощ и услуга на Българ...

Куюмджиев пак подхвана и темата за „Северен поток” – защо не се спрял газът оттам, като ще се натиска Русия. Московски отвърна, че този газопровод просто спазва европейското законодателство. Куюмджиев обаче продължи, че след като имаме глас в ЕС и можем да блокираме с него всяко решение, трябва да го използваме – това не означава, че трябва да напускаме ЕС, добави той.

Правителството трябва да си ходи – чрез ДКЕВР БСП удари Топлофикациите на големите градове, където има кметове на ГЕРБ - там се предлага вдигане на цената на парното и топлата вода. Там обаче не живеят само кметовете на ГЕРБ, а и много други хора, добави депутатът на ГЕРБ. Московски каза, че вероятно ще се готви и нов вот на недоверие – в областта на финансовата политика. Ще го обсъдим и ще решим, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика