Само 1% от българите живеят комфортно с доходите си

32391
Само 1% от българите живеят комфортно с доходите си
Снимка: Getty Images / Guliver

Едва 1% от българите живеят комфортно с доходите, които получават. Това сочат данни от последното Европейско социално изследване, проведено в над 30 страни в Европа, предаде БТА. Конкретната стойност се отнася за началото на 2013 г.

За сравнение в Словения 35% от хората успяват да си осигурят комфорт с получаваните средства, в Чехия и Словакия процентът е 13 на сто, а в Полша – 8 на сто.

Все пак има и позитивна тенденция - България вече не води всички негативни класации и се наблюдава скъсяване на дистанцията между нея и други европейски страни, твърди изследването.

Връщането на данък общ доход върху заплата до 340 лева е купуване на гласове, казват икономисти

Връщането на данък общ доход на хората, които взимат минимална работна заплата, е абсолютен популизъм. Около това мнение се обявиха ико...

Въпреки това обаче българите продължават да са най-бедни в ЕС, да имат ниско доверие към властта и да са най-масово неудовлетворени от живота си.

Според данните над 90 процента от сънародниците ни, участвали в анкетата, смятат, че животът на повечето хора в страната се влошава, вместо да се подобрява. 

България обаче не е водеща по негативни оценки. 

На това мнение са 95 процента от португалците, 91 процента от испанците, 88 процента от словенците.

49% от българите са застрашени от бедност

България е страната с най-висок процент граждани, застрашени от бедност, в ЕС, а Великобритания е държавата с най-голямо неравенство в ...

У нас само 25,5% от хората не изпитват материални затруднения, останалите живеят трудно или едва свързват двата края (над 40 процента, като са се увеличили със 7 пункта за две години - 2011-2013 г.). 

32 % или почти всяко трето българско домакинство разчита на пенсии като основен източник на доходи, показва още изследването. 

В Чехия, Русия, Холандия и Кипър този дял е около 20 процента.

Според други изводи в изследването българите сме сравнително толерантен народ, по-толерантни сме от руснаци, унгарци, чехи, португалци, англичани, но, както в цяла Европа, така и при нас отношението ни "към другите" и "различните" е избирателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика