Системата за втора пенсия е по начало сбъркана, смята експерт

1853
Системата за втора пенсия е по начало сбъркана, смята експерт
Снимка: Gettyimages

Системата за втора пенсия е сбъркана при своето създаване, но никой не иска да го признае. Това заяви бившият министър на финансите проф. Христина Вучева по повод внесеното наскоро предложение парите за втора пенсия да не се наследяват.

В момента родените след 1959 г. трупат вноските си за втора пенсия в частните фондове и натрупаното ще започне да им се изплаща, когато те се пенсионират след шест години. Ако преди изчерпването на личната партида във фонда човек почине, парите получават наследниците му. Новите предложения предвиждат при смърт парите да отиват в общ резерв за дълголетниците.

Втора пенсия - между избор на лична инициатива и солидарност от всички

За или против - позициите по предложените от Владислав Горанов промени за втората пенсия остават доста разделени. Според едни експерти ...

"Министерството на финансите постъпи коректно, защото трябва да съобщи на обществото, че има такъв проблем. Това не е окончателно решение, а един проект. Има проблем. Съчетават се от една страна индивидуална партида, от друга страна – пожизнена пенсия", коментира Вучева.

Същевременно тя коментира, че предложението на министерството не решава проблема и повтаря абсолютно същата грешка, тъй като отново се прави опит да се съчетаят две несъвместими неща.

"Става дума за един закон с вкоренено дълбоко малоумие в своите текстове от самото начало. При нас в закона системата е смесена, междинна. А едно нещо или е луноход, или е параход", изтъкна на свой ред финансистът Емил Хърсев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика