Софтуерните компании отказват да плащат цената за спасението на ресторантьорите

8158
Софтуерните компании отказват да плащат цената за спасението на ресторантьорите
Снимка: iStock/Guliver

Софтуерните компании отказват да плащат цената за спасението на ресторантьорите. Недопустимо е работещи и прозрачни сектори да плащат цената за икономическите мерки за справяне с кризата заради пандемията, смятат от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Предложението за намаляване на ДДС за най-пострадалите сектори е недомислено, поощрява сивата икономика и влошава бизнес климата в страната, заявяват те в позиция, изпратена до медиите.

Искрен Веселинов: Новото ДДС за заведения и книги от 1 юли до края на 2021г.

Данък добавена стойност за заведенията и за книгите да бъде намален от 1 юли и да остане 9 процента до края на следващата година предви...

"БАСКОМ следи с нарастващо безпокойство дискусиите около намаляването на ДДС на 9% за ресторантьорския бранш и за книгите и смята тази мярка за опасен прецедент без никакви гарантирани ползи за крайния потребител. С тревога посрещаме и предупрежденията на Министерство на финансите, че за да се компенсират загубите в бюджета от мярката, ДДС за всички други стоки и услуги трябва да се повиши на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18 %. Изразяваме категорично несъгласие с увеличаване на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и прозрачни сектори на икономиката. Недопустимо е те да платят цената на мерките за справяне с кризата, причинена от COVID-19. Валящите отвсякъде предложения за намаляване на ДДС на най-пострадалите сектори са стихийни, недомислени, няма оценка на въздействието на подобни мерки, те превръщат почтения бизнес в заложник на сивата икономика, нарушават принципа на равнопоставеност, влошават бизнес климата в страната и излъчват негативен сигнал към чуждестранните инвеститори и партньори", посочват от организацията.

Крайно време е държавата да помисли не само за оцеляване на най-засегнатите сектори, но и за тези, които осигуряват растежа и ще издърпат българската икономика напред.

IT браншът не остава незасегнат от икономическата криза, подчертават от професионалната организация. Всички софтуерни продуктови компании или такива в сферата на услугите, които обслужват дигитализацията на най-засегнатите сектори, също търпят големи загуби. Това заплашва да прекъсне растежа на сектора, българската икономика да загуби стабилен и предвидим финансов ресурс, а страната ни да се лиши от имиджа на качествена софтуерна дестинация.

В тази връзка настояваме за следното:

- Незабавен отказ от избирателно намаляване на ДДС като социална мярка и недопускане на увеличаване на други преки и косвени данъци за работещите бизнеси

Заведенията могат да отворят - но само на открито

От днес, 6 май, е разрешено посещението на търговски площи на открито, както и отварянето на заведения (градини, тераси и др.), на рест...

 - Софтуерната индустрия да се третира като стратегически важен отрасъл за икономиката на България и да се изработят мерки за запазване на растежа в сектора

 - Да се приоритизират политиките, свързани с дигиталната трансформация на икономиката, тъй като това ще помогне на икономиката да премине по-безболезнено през периода на кризата и ще осигури конкурентоспособността й в бъдеще.

 - Да се преосмисли политиката по намаляване на държавния прием за учебната 2020/2021 г. и увеличаване на семестриалните таксите за студенти в специалности, свързани с информатика, информационни технологии, компютърни науки и софтуерно инженерство. При огромната липса на кадри в сектора и в условията на кризисна ситуация подобно решение е в сериозен ущърб на бранша и ще има негативни последствия за години напред.

От БАСКОМ припомнят, че според данните за 2019г. софтуерната индустрия осигурява над 3% от БВП на страната и допринася за развитието на икономиката с над 4 млрд. лв годишен приход.

Те мотивират исканията си за подкрепа и с обществената солидарност, показана от сектора в кризата с коронавируса, а именно - редица компании продължават да предоставят за свободно ползване продуктите и услугите си на засегнати бизнеси или даряват устройства за дистанционното обучение.

Експерт: Промяната в ДДС е риск за бюджета

"Намаляването на ДДС нарушава два основни принципа. Единият принцип е за данъчно законодателство по средата на годината - оттам рефлект...

Припомняме и че няколко специалисти от сектора безвъзмездно започнаха първоначалното разработване на електронната здравна система, която от години се чака в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика