Според МС таксата за ВЕИ-тата не противоречи на Конституцията

18613
Според МС таксата за ВЕИ-тата не противоречи на Конституцията
Снимка: Getty Images / Guliver

Конфликтът около наложената 20-процентна такса на производителите на зелена енергия продължава да се разгаря. Днес Министерски съвет прие своя позиция по конституционно дело №1 от 2014 година, свързано с твърденията на президента Росен Плевнелиев, че таксата от 20% за ВЕИ производителите е противоконституционна. Според правителството обаче въпросният налог не противоречи на Конституцията.  

"В конкретния случай таксата има възпираща функция по отношение на по-нататъшното нарастване на производството на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия. Тя има и балансираща функция по отношение на производството и потреблението на тази енергия, тъй като неконтролираното нарастване на производството на такава енергия води до непропорционално засягане на интересите на останалите производители и на крайните снабдители", пише в позицията на Министерския съвет.

ДКЕВР отново атакува фотоволтаиците, твърдят от БФА

На открито заседание вчера ДКЕВР заяви, че ще приеме нова такса от 2.45 лв. на мегават час само за производителите на електроенергия от...

Според кабинета въведената такса се използва за инструмент на определена политика, провеждана в съответния сектор. "Доколкото всяка политика е насочена към постигането на определена цел, предназначението на подобна такса е да промени поведението на стопанските субекти в сектор", смятат министрите.

В позицията им се посочва, че законодателят не е задължил всички ВЕИ производители да участват в регулирания пазар и те имат право на избор. Веднъж направил своя избор стопанският субект обаче доброволно се е съгласил да е подчинен на съответен режим, заради факта, че той му гарантира дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия на преференциални цели, смятат министрите.

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд във връзка с 20-процентната такса в края на януари. Въвеждането на налога бе предложено от партия „Атака” и бе гласувано от парламента в началото на декември. То обаче предизвика остро недоволство сред производителите на зелена енергия, които заявиха, че така се цели унищожаване на техния отрасъл. Представители на ВЕИ-тата организираха и няколко протеста.  

По повода еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер изпрати писмо до България, в което обявява, че ЕК смята да защити вече изградените у нас ВЕИ-инсталации.

КС ще разгледа искането на Плевнелиев за ВЕИ таксата

Конституционният съд взе решение да разгледа по същество искането на президента Росен Плевнелиев относно таксата от 20% върху приходите...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика