Точно 3 години отне на НКЖИ да възложи поръчка за 1,2 млрд лева

9921
Точно 3 години отне на НКЖИ да възложи поръчка за 1,2 млрд лева
Снимка: НКЖИ

Точно три години отне на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) да възложи мащабната поръчка за модернизация на железопътен участък Елин Пелин – Костенец. Тя се финансира от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура". Общата дължина на трасето е 51 км, разделено в три позиции, а проектната скорост е до 160 км/ч за конвенционални влакове.

В рамките на проекта ще бъдат изградени над 20 км тунели и 23 моста и виадукти, с обща дължина около 3 км. Предвижда се модернизация на 5 жп гари, както и премахване на всички пресичания на едно ниво между жп транспорта, автомобилното движение и пешеходците.

Скандален абсурд: Железничар напада снимащ турист (ВИДЕО)

Скандал с железничари, които отнемат телефона на снимащ дрезина турист – на спирка Бъзовец. Клип за случката е качен в YouTube. ...

Общата стойност на възложените три договора е 1 006 934 916 лв. без ДДС (или 1,2 млн. лв. с ДДС).

Процедурата стартира с обявление през юли месец 2017 година и след поредица жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС) беше финализирана през юли 2020 година.

Първият от договорите е подписан през ноември месец миналата година с турския консорциум "Джен-Дуй ЖП Елин Пелин". Той е за модернизация на 19,6 км от жп-линията между двата града, като стойността на контракта е 598 560 014 лв. с ДДС. В обединението участват с равен дял фирмите "ДУЙГУ МЮХЕНДИСЛИК ИНШААТ ТУРИЗМ ДЪШ ТИДЖАРЕТ ВЕ САНАЙИ ЛИМИТЕД ШИРКЕТИ" и "ДЖЕНГИЗ ИНШААТ САНАЙИ ВЕ ТИДЖАРЕТ А.Ш.".

Преди дни генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски е подписал договорите по втората и третата обособена позиция. За неин изпълнител е избран консорциум "Евро път" с участието на фирмите "ВДХ" АД, "Инжстройинженеринг" ЕООД и "Битумина ГмбХ – България" ЕООД. Договорът е на стойност 136 331 796 лв. с ДДС.

Строителството по втората позиция включва нов железен път, контактна мрежа, системи и съоръжения на външно електрозахранване и външно осветление на гаровите райони, както и изграждане на системи за видео наблюдение и пътнически информационни системи. Ще бъдат изградени и надлеза, три моста, 39 водостоци, шумозащитни съоръжения с приблизителна дължина 448 метра и отводнителни съоръжения. От двете страни на железопътната отсечка ще бъде поставена ограда за възпрепятстване преминаването през жп линия, в гарите и междугарията. В обхвата на проекта са включени спирка Веринско, гара Ихтиман и спирка Стамболово. Гара Ихтиман ще бъде оборудвана с маршрутно-компютърна централизация. Срокът за изпълнение е 48 месеца.

Жп експерт обвини НКЖИ за гара "Илиянци" и, че не се грижи за железничарите

"Добре знам как работи системата и независимо, че на Цветан Александров (бел. ред. - началникът на гара "Илиянци") му забраниха да гово...

На първо място по тази позиция бе класиран в началото консорциум "Салчев Гигастрой" с оферта за 144 368 550 лв. с ДДС. Впоследствие обаче решението на комисията, направила избора, е отменено на две инстанции и върнато за ново разглеждане.

Третата позиция е ангажимент на консорциум "Щрабаг Джи Пи Рейл 2017" по договор за 473 430 088 лв. с ДДС. В обединението участват три дъщерни дружества на австрийската компания Strabag ("СТРАБАГ АГ - клон България", "СТРАБАГ Сп.з.о.о. - клон България", "Щрабаг Рейл ГмбХ - клон България") и "ДЖИ ПИ ГРУП" АД.

По тази позиция освен нов железен път, контактна мрежа, системи и др., ще бъдат изградени 8 еднотръбни тунела за двойна жп линия с приблизителна обща дължина 5 478 м, два виадукта с приблизителна обща дължина 1005 м и 11 моста с приблизителна обща дължина 777,70 метра, шумозащитни съоръжения с приблизителна дължина 1066 метра. Тук е и спирка Немирово. Срокът за изпълнение е 64 месеца.

За нея първоначално за изпълнител е избран консорциум "Булрейл 2018" (с участници "Чайна Комюникейшън Кънстракшън Къмпани" ЛТД и "Трейс – София" ЕАД) с цена 340 564 387 с ДДС. И това решение на комисията е било обявено за незаконосъобразно и върнато за ново разглеждане.

Строителството на жп участък Елин Пелин-Костенец е част от проекта "Модернизация на жп линия София-Пловдив". 

Жалби, сред които на журналистка, отнеха 2 г. за ЖП-участък и щета от 116 млн. лв

Цели две години отне процедурата за избор на изпълнител, провеждана от НКЖИ, за модернизация на ЖП-участък Костенец – Септември. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика