Тютюнопроизводители блокират пътя за Гърция заради забавена кампания

32020
Тютюнопроизводители блокират пътя за Гърция заради забавена кампания
Снимка: БГНЕС

Тютюнoпроизводители в Неврокопския край се стягат за бунтове и блокиране на международния път за Гърция заради забавената изкупна кампания. Нито една фирма не прибира продукцията им, а с времето качеството на тютюна пада. Производителите се жалват, че търговците са се разбрали помежду си да изчакат и да купуват чак след Нова година. Целта им е да платят по-малко, предаде Стандарт нюз.

Тази година качеството на тютюна е отлично. Очакваше се фирмите - изкупвачи да плащат средна цена от над 7 лева за килограм. Според тютюнджии това е реална цена, след като миналата година са получили средно по 6,00-6,50 лева за килограм продукция, но тя е била с по-лошо качество. Миналата година по това време продукцията им се изкупуваше. Сега има напрежение навсякъде в региона, хората са обезверени и са в паника. Хвърлили са много труд на полето, а не могат да вземат нито стотинка до края на годината.

В Родопите сменят тютюна със зеленчукопроизводство

От десетилетия тютюнопроизводството е основен поминък в Източните Родопи, но от 7-8 години се наблюдава драстично намаление както ...

„Целта на фирмите е да се влоши качеството на тютюна. От влагата той мухлясва, както е на бали в момента. Накрая ще ни дадат по 5,00-5,50 лева за килограм, няма да можем да покрием разходите си. Ще блокираме пътища, ще обявим гражданско неподчинение, ако това се случи", категорични са тютюнопроизводители от Неврокопския край.

Преди време кметове на общини в Пиринския край се зарекоха, че ще следят изкъсо изкупната кампания на тютюна. Те също настояха за по-високи цени на реколтата, за да защитят труда на тютюнопроизводителите. Целта им тази година е да не позволят те да бъдат ощетени за сметка на изкупвачи и търговци. „Но ако се забави още месец началото на изкупуването на тютюна ни, вече ще сме ощетени", твърдят тютюнопроизводители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика