Упражняващите занаят от години могат да получат диплома за него

19888
Упражняващите занаят от години могат да получат диплома за него
Снимка: Getty Images / Guliver

Упражняващите професия от години могат да получат диплома за нея по проекта "Нова възможност за моето бъдеще", изпълняван от МОН и финансиран от ЕС.

Пред БНР ръководителят на проекта Емилияна Димитрова, който е председател на УС на Националната агенция за професионално образование, обясни: Проектът е свързан с това да удостовериш придобитите си знания, умения и компетентност, за да запазиш работното си място, да вземеш нова позиция на пазара на труда и да се чувстваш удовлетворен от това, което правиш. Той увеличава възможностите хората да си повишат квалификацията, за да намерят работата която търсят, или да защитят тази, която упражняват.

Една от най-търсените професии, по която хората искат да валидират притежаваните си компетенции, е готвач.

Работодателите също имат интерес да назначават хора с квалификация, защото това води до повишаване на качеството на предлаганите от тях услуги, допълни Димитрова и припомни, че квалифицираните готвачи носят повече звезди на хотелите, в които работят.

Всички стъпки, които желаещите да валидират знанията си трябва да предприемат, са записани на validirane.mon.bg. Документът, който получават, е законно признат и е признат от работодателите у нас и в ЕС. Националният телефон за информация е 0700 13 773.

След входящ тест инспекторите насочват кандидатите към съответните курсове за придобиване на диплома в професионалните гимназии в страната. Самото обучение, ако кандидатът е сериозен, трае няколко седмици, допълни тя. До края на тази година проектът е безплатен за хората. Работодателите също могат да валидират групово подчинените си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика