Управителят на БНБ е умерено доволен от законовите промени заради КТБ

1654
Управителят на БНБ е умерено доволен от законовите промени заради КТБ
Снимка: БГНЕС

Когато има закон, ние го изпълняваме стриктно – има закон с подходяща законодателна рамка и ние работим. Мисля, че сега дефиницията за свързаните лица ни дава възможност да работим добре. Така управителят на БНБ Димитър Радев коментира вечната тема "КТБ" и дали няма да има друг такъв случай – пирамида със свързани лица, след като от днес, 6 декември, влизат в сила промени в Закона за кредитните институции, специално и относно свързаните лица.

Мисля, че в нашата практика през последните две години не може да се посочат случаи, при които проверки за свързани лица спират, защото се стига до офшорна собственост. Това заяви Радев по въпроса с промените в Закона за кредитните институции пред bTV. Новите текстове в закона не промениха съществено възможността за проверка при офшорна собственост

Контролните органи дружно са проспали КТБ

Нито един контролен орган не е предприел адекватни действия при отпускането на рискови кредити от Корпоративна търговска банка (КТБ). Т...

Управителят на БНБ защити и назначението на Стоян Мавродиев начело на Българската банка за развитие, защото Мавродиев отговарял на законовите критерии и БНБ стриктно ги следва, защото няма друг избор. Припомняме, че особено ДСБ и "Да, България" протестираха срещу това назначение, защото като ръководител на КФН е проспал точно случая "КТБ".

Димитър Радев съобщи и, че е приключила проверката на "УниКредит Булбанк", но не каза какви са предписанията. Става въпрос за частен случай, който не е системна заплаха, уточни управителят на БНБ. По информация на Actualno.com е правена проверка на процедурите и регулациите на частното банкиране в "Уникредит Булбанк".

Макроикономика

Хората могат да бъдат абсолютно спокойни за парите си, увери управителят на БНБ, според когото сега няма проблеми с банковата ни система. Той коментира, че може би причината да не участва в събития като "Банкер на годината" е, че най-титулуван е Цветан Василев.

Свидетел по делото "КТБ": Цветан Василев платил 90 хил. лв. на Соня Колтуклиева

Основният свидетел по делото за източването на Корпоративна търговска банка Бисер Лазов даде показания в процеса за укриване на данъци ...

Според Радев, за две години в България няма промяна по отношение на покупателната сила на лева. Преди две години с 2 лева можеше да купите 1 евро и 2 евроцента, сега е същото, каза управителят на БНБ, но не отговори пряко какво сме могли да си купим с 2 лева преди две години и какво можем сега, използвайки думите: "Това зависи от вас".

Общата оценка на БНБ за Бюджет 2018 е положителна, заяви Радев. По една от щекотливите теми – здравеопазването, управителят на БНБ изрази надежда, че новият здравен министър Кирил Ананиев ще намери вярното решение. "Предполагам, че никой не завижда на Кирил Ананиев, но той е подходящ избор", посочи Радев.

Относно бъдещето на България в еврозоната, Димитър Радев каза следното: "Има поредица от стъпки, които трябва да бъдат направени. Първият от тях е националната валута да се присъедини към валутния механизъм II. След това има един период от не по малко от три години, така че това ще изисква време. Самото престояване във валутния механизъм е минимум две години, а ние още не сме направили тази стъпка". Технически сме готови за еврозоната, но нещата се разглеждат в по-общ контекст – има политически и икономически фактори, уточни Радев. По негово мнение присъединяването ни към валутния съюз на ЕС ще се отрази благоприятно на българската икономика – най-малкото ще се повиши кредитният ни рейтинг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика