Закон за защита на работници срещу некоректни работодатели искат синдикатите

48189
Закон за защита на работници срещу некоректни работодатели искат синдикатите
Снимка: Getty Images / Guliver

И в момента е възможно според закон да се запорира имущество на работодател и да бъде продадено, за да се върнат задължения към работниците, но процедурата е сложна. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

От своя страна Снежана Славчева от БСК отвърна, че следва да се помисли за по-добра защита на доходите на служителите. Но в момента, с новото предложение, което ще се обсъжда в Тристранката, ще има колизия с действащото законодателство, каза представителят на работодателите.

Ако работодател забави заплата, служителят може да го съди за заплата плюс обезщетение

Отношенията между работници и работодатели се базират на финансовия стимул. И когато заплащането се бави, това е най-сериозният възможе...

В момента работникът е на последно място при изплащане на дългове на предприятие в несъстоятелност. На първо място е държавата, после са банките, после е междуфирмената задлъжнялост и накрая са служителите, посочи Мика Зайкова. Само в България няма истински механизъм за защита на работниците – а те са равнопоставени кредитори наред с всички останали.

Редовна практика е да се създаде дъщерна фирма, която да изработи продукция, да върне себестойността на фирмата-майка и работниците да останат „с пръст в уста”, посочи Чавдар Христов. Той посочи, че е редно работниците да са първи на опашката на кредиторите – банките не са толкова застрашени, защото вземанията на служителите не са толкова голяма част от общите дългове.

Новото предложение за въвеждане на механизъм на защита не е за предприятия, които са в несъстоятелност, а за такива, които си работят, но не плащат, посочи Христов. В Германия има законодателен текст, според който работодателите може да лежат в затвора, ако не платят заплатите навреме. Същото е и в Белгия, завърши Христов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика