36 000 ученици ще трупат опит в реална работна среда

753
36 000 ученици ще трупат опит в реална работна среда
Снимка: Getty Images/Guliver

Близо 36 000 ученици ще преминат допълнителни занимания и ученически практики в реална работна среда до 2027 г. по проект за модернизиране на професионалното образование и обучение. Договорът за изпълнение бе подписан днес в МОН от министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов и изпълнителния директор на ИА „Програма за образование“ проф. Георги Вайсилов.

Реализацията на проекта е в синхрон с предложените промени в Закона за професионалното образование и обучение, каза министър Пенов. Той отново подчерта колко е важно за МОН да насърчава повишаването уменията на учениците и грижата за тяхната бъдеща реализация на пазара на труда. И допълни, че предложените промени в закона и изпълнението на дейностите по проекта са част от стремежа на министерството за подобряване на професионалното образование и обучение.

Отличиха най-успешните проекти в сферата на бургаското образование (СНИМКИ)

На тържествена церемония в Конгресния център кметът Димитър Николов отличи общо 76 педагогически екипи, които успешно реализираха между...

Проектът е насочен към адаптиране на професионалното образование и обучение спрямо динамиката на пазара на труда и развитие на уменията за професиите на настоящето и бъдещето. Една от целите му е учениците да подобрят своите компетентности по професионална подготовка, предприемачески умения, социално предприемачество с участие на работодатели. Ще се финансира допълнителна професионална подготовка чрез допълнителни практики в реална работна среда.

Предвижда се да бъде разработен нов Списък на професиите за професионално образование и обучение, Държавни образователни стандарти, учебни планове и програми, национални изпитни програми вкл. междусекторни, по определени сектори. Ще се провеждат микро-квалификации и кредити с цел мобилност и проходимост между професии, сектори и образователни нива. Друга дейност е свързана с въвеждане на компетентностни профили на учители и преподаватели по професионална подготовка и обучението им по специфични за професията умения. Проектът включва обучения и квалификации на преподаватели по професионална подготовка, включително от бизнеса, науката, публичния и неправителствения сектор.

Ще се финансира съвместно разработване и въвеждане на образователни материали по професионална подготовка за важни за икономиката на региона и пазара на труда сектори с иновативно цифрово учебно съдържание, използване на изкуствен интелект, виртуална реалност и смесено обучение (blendedlearning).

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Проектът е на стойност 70 млн. лв., а изпълнението ще продължи 58 месеца.

Българските четвъртокласниците показват много добри умения за четене

Българските четвъртокласници се представят много над средното ниво в уменията си за четене, показват резултатите от Международното изсл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование