Експерт: Видеонаблюдението няма да реши проблема с насилието в образователните институции

1323
Експерт: Видеонаблюдението няма да реши проблема с насилието в образователните институции
Снимка: Getty Images/Guliver

"Въвеждането на видеонаблюдение в образователните институции няма да реши в дългосрочен план проблема с насилието над децата."

Това каза Бонка Ичкова, председател на Синдикат на българските учители – Благоевград. По думите ѝ те няма да променят психологическите и човешките проблеми, които имаме.

Все повече заявки за професионални паралелки в област Велико Търново

Все повече са заявките за разкриване на нови професии и специалности в училищата от областта. Това е резултат на съвместната работа на ...

"Аз подкрепям въвеждането на видеонаблюдение, но тогава нека то да е навсякъде, за всички работещи. Да се поставят камери при министъра, при кмета и зам.-кмета, както и при директорите, а не само в класните стаи", подчерта Ичкова. Тя коментира, че в обществото е започнало да се говори за проблема за броя на децата в групите и факта, че помещенията в детските градини са с по-малък капацитет.

"Агресията може да се изрази и в безразличието на родителите към децата си и на незаинтересоваността на децата към учебния отдел", каза още Ичкова. Тя заяви, че дори и въвеждането на мандатност на директорите, което се иска от страна на родителите, не би помогнало за решаване на проблема с насилието.

По думите ѝ трябва да възпитаваме децата си на толерантност към различните ако искаме да решим проблема с агресията в обществото.

Според нея говоренето с децата, че всяко психическо или физическо насилие насочено към някого другиго, всъщност е насочено срещу самия себе си, е правилният подход за спомагане за решаване на проблема с насилието над деца и на децата помежду си.

Красимир Вълчев: Няма привилегировано отношение към ромите за правото на уседналост

"Правото за уседналост важи за всички. Не само, че няма привилегировано отношение към ромския етнос, но дори говорим за изключения. Пра...

"Януари месец излезе един великолепен американски филм „Чудо“, който го пуснахме в отделни часове в училището ни. Всеки от учениците, който пожела можеше да го гледа. Този филм показва грешното възпитание. В него става дума за дете, което е родено с деформации и тръгва на училище", добави тя в интервю за агенция "Фокус". Бонка Ичкова подчерта, че филмът показва отношението на децата и родителите към различните.

"Ще ви дам и един пример от Благоевград, свързан с реакцията на институциите и обществото при проява на агресия от страна на ученик към учител. Става дума за ученик от Природоматематическата гимназия от богато семейство. Миналата година родителите му си позволиха неприемливо отношение към учител. Случаят остана без наказани и дори без извинение от страна на родителите и детето към училището", коментира тя.

Ичкова добави още, че трябва дълбока промяна в самите нас, за да се реши проблема с насилието в образователните институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование