Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хърватският президент ще изнесе публична лекция в Софийския университет

24 май 2023, 15:07 часа • 1094 прочитания

Хърватският президент Зоран Миланович ще гостува в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Пред академичната общност на Алма матер Миланович ще изнесе публична лекция на тема „Geopolitics and Economics“.

Събитието ще се проведе на 25 май 2023 г. от 14.00 часа в Аулата на Ректората на Софийския университет (бул. „Цар Освободител“ 15).

ОЩЕ: Софийски университет ще отличи най-добрите студенти с приза "Студент на годината"

Зоран Миланович е завършил е право в Загребския университет и е удостоен с наградата на ректора през 1990 г. През 1998 г. получава магистърска степен по право на Европейския съюз във Фламандския университет в Брюксел. През 2003 г. Зоран Миланович става помощник-министър по многостранните политически въпроси в Министерството на външните работи.

През 2007 г. е избран за президент на Социалдемократическата партия на Хърватия. През същата година той е и председател на Националния комитет за наблюдение на преговорите за присъединяване на Република Хърватия към Европейския съюз. През 2008 г. става депутат в хърватския парламент. До 2011 г. е председател на парламентарната група на СДП и член на парламентарната комисия за Конституцията и политическата система.

Като лидер на четирипартийната лявоцентристка коалиция печели парламентарните избори през 2011 г. и става министър-председател на десетото хърватско правителство. По време на неговия мандат през 2013 г. Хърватия се присъединява към Европейския съюз. Министър-председател на Хърватия е до 2016 г. След предсрочните избори през 2016 г. приключва мандата си като президент на Социалдемократическата партия.

Завръща в политиката през 2019 г. Кандидатира се и печели президентските избори 2019-2020 г. и става петият президент на Република Хърватия.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес