Как ще учат малките ученици, останали вкъщи

3806
Как ще учат малките ученици, останали вкъщи
Снимка: БГНЕС

От 10 ноември връщането на учениците от 1 до 4 клас включително става чрез писмено изразено от родителя съгласие. Тестовете са неинвазивни и се провеждат всеки понеделник и четвъртък. 

По информация на Министерството на образованието и науката в 19 области съгласията от родители, и броят на паралелките в начален етап, които ще учат присъствено, е над 50%. Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е особено силно в София град. В столицата съгласие са дали родителите на 68,44% от малките ученици. Присъствени занятия могат да започнат за 77,94% от паралелките.

Зам.-министър на образованието: Половин час преди тестване на малките ученици – без прием на храна и вода

"Надяваме се от сряда, 10 ноември, процесът на присъствено обучение на учениците от 1-ви до 4-ти клас да бъде възможен. Искрено вярвам,...

На второ място е област Добрич - на училище могат да отидат на училище 66,6% от децата от I до IV клас в 70,18% от паралелките.

С най-нисък процент желаещи са училищата в област Монтана. Там едва 36,4% от родителите са съгласни малките ученици да бъдат тествани, за да се върнат в клас. Могат да започнат присъствени занятия в 33,95% от паралелките в начален етап. Предпоследна в списъка е област Видин съответно с 38,63% подадени декларации за съгласие и 34,65% от паралелките с готовност за присъствено обучение.

Как ще се обучават децата, останали вкъщи?

Ако родителите не желаят децата им да бъдат тествани два пъти седмично, те ще се обучават синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището. Ръководствата на училищата са длъжни да организират дистанционното обучение спрямо възможностите на съответното училище, уточниха за Actualno.com от МОН.

Изследване: Учителите ни се справят по-добре с онлайн обучението, отколкото европейските

Изследване на Европейската комисия показва, че заради дистанционното обучение децата прекарват средно по шест часа и половина в онлайн ...

При синхронно обучение дистанционните учебни часове включват синхронен урок, по време на който учителят и ученикът си взаимодействат - осъществява се текуща обратна връзка и оценяване. В зависимост от възможностите на училището синхронно обучение може да се организира за цяла паралелка, за група ученици или за отделен ученик, обясниха още от министерството.

Несинхронно обучение е, когато при присъствено обучение на класа се включват отделни ученици, които се обучават от разстояние в електронна среда и само наблюдават урока. В тези случаи текущата обратна връзка за резултатите от обучението и оценяването се осъществяват извън времето на наблюдавания урок. Извън урока с класа учителят взаимодейства с ученика синхронно - индивидуално или в група. Времето за това взаимодействие е не по-малко от 10 учебни часа месечно, разпределени между учебните предмети в зависимост от дела им в училищния учебен план. Освен това някои училища е възможно учебните материали да се изпращат на учениците по електронен път или учители и/или медиатори да носят на учениците учебни материали на хартия.

МОН поставя акцент върху присъственото обучение в безопасна среда. Анализът на онлайн обучението през предходните 2 учебни години доказа безспорно, че обучението в клас е най-доброто за учениците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com