X
 
 

Лекари събират от ученици такса "извинителна бележка"

1712 0
photo of Лекари събират от ученици такса "извинителна бележка"
Снимка: Thinkstock
Лични лекари са въвели такси „издаване на извинителна бележка“ и за издаване на болнични за деца. Това разказват в социалните мрежи майки, информира БНТ.

В писмен отговор до майките от министерство на здравеопазването обясняват, че издаването на болничен лист и извинителна бележка е безплатно и допълват, че услугите се покриват от здравната каса.

Експертите на министерството препратили въпросите на журналистите към здравната каса. Оттам съобщили, че не заплащат издаването на извинителни бележки, а от лекарския съюз обяснили, че това дава право на личните лекари да искат такси от пациентите.

„След като не е посочено като безплатно издаването на такъв медицински документ – колегите някъде по своя преценка биха могли в ценоразпис да запишат някаква такса, някаква сума срещу издаването на тази извинителна бележка“, коментира Галинка Павлова зам.-председател на БЛС.

НСОПЛБ: Задължителната продължителност на прегледите при личните лекари е безумие

Оценката на качеството на медицинската услуга не може да служи за санкция. Това коментира доц. Любомир Киров, председател на Националн...

Семейните лекари избират сами дали да въведат такса и колко ще струва извинителната бележка. Доктор Николова не е въвела таксата, защото част от пациентите ѝ имат сериозни финансови затруднения.

„При които взимането на такса няма да бъде въобще събираемо, нито възможно. Това поставя в неравностойно положение останалите ми пациенти, които работят, трудят се, да могат да си позволят единия лев, но след като не мога да си позволя да го взема от всички, не мога да си позволя и да го взема от този, който работи“, каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

От лекарския съюз припомнят, че децата до 18 години не заплащат потребителска такса.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мтел става А1

Мтел става А1. След 23 години на пазара, над 4 милиарда лева инвестиции и над 4,5 милиона настоящи клиенти на мобилни и фиксирани услуг...